12/03/14 21:41
(http://www.klassa.bg/)

Негарантирани депозити ще се изплащат 5-10 г., ако има пари

 Практиката след банкови фалити показва, че крайният срок за изплащане на негарантирани депозити е между 5 и 10 г. И то при условие, че останат пари след осребряване на активите.

Тези процеси не са нови за България - върнете се назад във времето и вижте какво стана с Първа частна банка в началото на прехода, както и след големите банкови фалити през 1996 г. Този дълъг период включва различни съдебни процедури, обжалвания и редица други тромави действия.

Безспорно е, че УС на БНБ допусна много грешки по отношение на КТБ. Работата, която те самите трябваше да свършат за една нощ, кой знае защо преотстъпиха на консорциум от одиторски компании, които я проточиха с месеци. Ще припомня - злокобният 20 юни т.г. се падна в петък. Е, не за ден, но събота и неделя бе достатъчно време, през което от Централната банка можеха да направят проверка на състоянието на активите. И в понеделника, 23-ти юни трябваше да излязат с конкретно решение какво да се прави. Но те не го направиха. В същото време предприеха бързи действие за Първа инвестиционна банка. По размер финансовите институции са сравними. Ще бъда 101-я, който пита: след като за едната банка можеше защо това не стана и за другата? На фона на тези събития е логично УС на БНБ и гуверньорът Иван Искров да си подадат оставките от постовете. Защото създадоха ненужно напрежение и драми в обществото, които съвсем не са приключили.

Смятам, че като цяло банковата ни система е стабилна, имаме единични случаи на пропадане, като КТБ. Когато се случи атака срещу една банка, най-лошото, което може да стане е тя да се прехвърли и върху друга, трета, четвърта, пета… и настава т.нар. банкова паника. Тогава системата не може да удържа. На практика една банка може да удържи на натиск до 3 дни. Когато в една страна като нашата има валутен борд помощта за проблемната банка може да дойде от правителството със съгласието на ЕК.

Икономиката на България не работи толкова добре, колкото на нас ни се иска. Въз основа на проектобюджета за 2015 г. се надявам следващата година да е посветена на консолидацията на икономиката и държавното управление като цяло. Имам предвид постигане на баланс, от който да не пропадаме надолу, с перспектива за вдигане на нивото. Всеки растеж, който е под 3% може да се определи като резултат от инерционни движения от предходни периоди. Но вече над 3% е растеж, който може да се усети от хората и трябва да има няколко такива последователни периода, за да има ефект. 

 

 Васил Караиванов, преподава дисциплината "Пари, банки и финансови пазари" в Стопанския факултет на СУ" Св. Климент Охридски".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване