12/04/14 13:30
(http://pik.bg)

Ангел Найденов: Ще има разпад на армията заради бюджет 2015 г.

Ангел Найденов: Ще има разпад на армията заради бюджет 2015 г.

Бюджетът за отбрана не е съгласуван с военния министър. Средствата за отбрана са далеч от необходимите. Трябват още най-малко 250 млн. лева. Това обяви в кулоарите на парламента Ангел Найденов, депутат от БСП-Лява България и бивш военен министър.

„Всичко това означава, че няма да бъдат изпълнени политики, отговорности и ангажименти на Министерството на отбраната. Говоря за плана за развитие на въоръжените сили, целите за способности на въоръжените сили и ангажиментите, които страната е поела на срещата на върха на НАТО в Уелс. По този начин е бламиран и президентът. Той заяви от името на България, че ще има увеличаване на средствата за отбрана.

За 2015 година те са не по-малко от тазгодишните и са в размер на 1.1 от Брутния вътрешен продукт”, поясни Найденов. "Да оставим на страна това, че за пореден път няма да бъдат реализирани проектите за модернизация и превъоръжаване. Да оставим на страна, че всичко, което беше възстановено като техника, ще рухне.

Дори да оставим на страна, че ни грози наказателна процедура от ЕК, защото ако не бъдат осигурени минимум 120 млн. лева за подмяна на авиониката на изтребителите, това ще означава санкция в размер не по-малко от 400 млн. лева или възстановяване на средства, които са допуснати от ЕК за реализиране трасетата на скоростните влакове”, предупреди бившият военен министър.

"Няма как обаче да оставим на страна удара върху хората, който нанася бюджета за 2015 година. Този бюджет връща несигурността и напрежението във въоръжените сили. Той вероятно ще доведе до съкращение на няколко хиляди души. Няма как, дори да приемем, че бъдат попълнени бройките за редови военнослужещи, да бъдат набрани бройките за офицери, които напускат Българската армия в обхвата на званията от майор до полковник. Ще има разпад на бойните части”, прогнозира Найденов.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване