12/04/14 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Имиграцията помага на Великобритания да преодолее застаряването на населението

Ройтерс

На Запад “полски водопроводчик” е синоним на нископлатен емигрант. Снимка: plumbertrainer.com

Роденият в Мароко комик Гад Елмале и белгийският певец Стромай са буквално неизвестни на британската общественост. Но в Лондон те правят изпълнения пред многолюдни тълпи на значими места - знак за това как увеличаващата се имиграция променя населението и икономиката на Великобритания.

Според френската организаторка на концерти Клементин Бюнел, преместила се в Лондон, за да се възползва от неговия млад и бързо разрастващ се международен пазар, това също така показва как се размиват границите между Великобритания и останалия свят. “За някои изпълнители Лондон е като да се изявяваш в големите градове на Франция”, каза тя.

Увеличаването на работниците, привлечени към разрастващата се икономика на Великобритания, носи предимства, които не се измерват само с приходите от представления, на които се събира многобройна публика: то дава финансово облекчение, липсващо в други европейски страни, които се сблъскват с цената от застаряващото население.

За разлика от Германия, където населението изглежда е на път да започне да намалява в следващите няколко години, броят на хората, живеещи във Великобритания, вероятно ще се увеличи през идните десетилетия, за което ще помогне по-високата раждаемост сред имигрантите, когато те пристигнат.

По оценка на статистическата служба на ЕС Евростат има изгледи населението на Великобритания през 2080 г. да надмине 85 милиона - за сравнение през 2013 г. то е било около 64 милиона.

Според занимаващия се с предвиждания Център за икономика и бизнес изследвания нарастването на населението ще помогне на Великобритания до към 2030 г. да измести Германия от положението й на най-голямата икономика в Европа.

То също така означава, че съотношението между хората на възраст от 65 години нагоре и тези на възраст 15-64 години ще се увеличава по-бавно в идните десетилетия, отколкото в Германия, Франция, Испания, Италия и Полша, което ще помогне на Великобритания да понесе цената на грижата за възрастните.

И все пак се оказва трудно избирателите да бъдат убедени да приемат това, което е добро за икономиката в дългосрочна перспектива, при положение че те са уморени от годините на бюджетни икономии и се тревожат от натиска, който увеличаването на имиграцията упражнява върху обществените услуги и жилищата.

Отговорът на политиците, на които им предстоят национални избори през май, повдига въпроси за бъдещото темпо на миграцията.

По-твърд тон

Министър-председателят Дейвид Камерън каза миналата седмица, че възнамерява да ограничи социалните плащания и данъчните облекчения за новопристигнали работници от 28-членния ЕС.

Опозиционната Лейбъристка партия обещава сходни орязвания на социалните облаги, затягане на граничния контрол и закони, които да попречат на фирмите за набиране на персонал да предлагат работни места само на работници от чужбина.

Но Партията за независимост на Обединеното кралство вероятно ще отнеме гласове и от двете партии с посланието си, че Великобритания не може да се справи с евтината работна ръка от мигранти и че единственото решение е да напусне Европейския съюз с неговите правила за свободното движение на работници.

“Доста съм обезпокоен от тона на дебатите, които виждаме, и тяхната насока”, каза главният икономист по общата политика на “Уникредит” в Лондон Ерик Нилсен.

По думите му идеята на Камерън да ограничи имиграцията е в остър контраст с начина, по който германската канцлерка Ангела Меркел обяснява на избирателите икономическите ползи от миграцията.

Според Националния институт за икономически и социални изследвания, който е водещ център за проучвания, ако чистата миграция във Великобритания падне до набелязаната от Камерън цел от по-малко от 100 000 на година - доста по-ниско от регистрираните 260 000 до юни тази година - и остане на това ниво, икономиката може да се свие до 2060 г. с 11 процента повече, отколкото ако имиграцията се запази на равнището около 200 000.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване