12/04/14 21:58
(http://pik.bg)

От пакета на НЗОК отпадат нови клинични пътеки и процедури

От пакета на НЗОК отпадат нови клинични пътеки и процедури

Нова клинична пътеки и две клинични процедури няма да бъдат включени в пакета дейности, покривани от НЗОК. Това става ясно от промените в Наредба 40 на Министерство на здравеопазването, публикувани на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

С текстове в нея се предвижда да отпадне клиничната пътека „Роботизирана радикална простатектомия“ – лапароскопска операция на рак на простатата, както и терапевтична афереза и бъбречно-заместителна терапия – процедури за очистване на кръвта.

Причината за това е липсата на средства. С друга промяна пък се предвижда радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания да се включи в пакета не от началото на 2015 г., а от 1-ви юли. Тук мотивът е, че към момента няма готовност за осигуряване на дейността в болниците. Според ведомството, отлагането ще даде възможност при осигуряване на съответната технологична и организационна готовност да стартира дейността и НЗОК да я заплаща за болни с онкологични и неонкологични заболявания.

С последното изменение на наредбата през ноември бе предвидено от 1-ви януари 2015 г. да се включат и дейности, свързани с гарантиране на по-качествени грижи за бременните и децата, както и за хората с невромускулни заболявания. Те остават в пакета, тъй като са приоритет на правителството, посочват от Министерството на здравеопазването.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване