12/04/14 10:35
(http://pik.bg)

Повишават се речните нива в цялата страна

Повишават се речните нива в цялата страна

В МОСВ е активирано Оперативното звено, очакват се повишения на речните нива в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

След постъпила от НИМХ информация за очаквани значителни валежи и повишение на речните нива в цялата страна, на 3 декември 2014 г. МОСВ активира Оперативното звено за предотвратяване на вредното въздействие на водите от преминаване на високи вълни в следствие на непредвидими обстоятелства. Активирана е 24-часовата работа на Оперативното звено, включително в почивни и празнични дни, като се цели минимизиране на риска от наводнения, предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

Днес в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата страна. Очакваните количества валежи са 10-15/л.кв.м, в Югоизточна България до 20/л.кв.м. В петък само на отделни места ще има слаби превалявания - до 2-3 л/кв.м. През нощта срещу събота отново ще завали - най-рано в западните райони.

В събота валежите ще обхванат и Източна България. Очакваните количества са: в Западна България - 10-20 л/кв.м; в Централна - 15-40 л/кв.м; в Източна - 5-15 л/кв.м. В МОСВ се извършва ежедневен анализ на информацията за състоянието на реките и язовирите, хидроложката прогноза за р. Дунав и ежедневен анализ на прогнозата за времето и валежите и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в България.

Информацията се получава от всички областни управители, МВР и Гражданска защита, които имат задължение по Закона за водите да предупреждават населението за евентуално възникване на опасни явления.

По разпореждане на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев членове на правителството пътуват към засегнатите от бедствия райони в страната, съобщиха от правителствената информационна служба.
Томислав Дончев изпълнява функциите на министър-председател по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде около 11:00 ч. в Община Белоградчик, където е обявено бедствено положение заради скъсаните електропроводи и спиране на електроподаването в различни населени места. В сградата на общината тя ще има среща с членовете на кризисния щаб и с представители на ЧЕЗ.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и главен комисар Никола Николов тръгват към района на Ямбол, Елхово и Сливен, където повишените нива на реките значително са усложнили обстановка.

Задачата на членовете на правителството е да се запознаят на място със ситуацията и предприетите действия и да окажат максимална подкрепа на местните власти за овладяване и преодоляване на последиците от бедствията.

Министър-председателят Бойко Борисов е в непрекъсната връзка с вицепремиера Дончев и следи обстановката в страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване