12/04/14 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Страхове от нова диктатура на национализма в Сърбия

Душан Стоянович
Асошиейтед прес

Когато националистическата истерия обхвана Балканите преди четвърт век, Аслан Балай, етнически албанец от Косово, направи нещо немислимо - той се премести в Сърбия и отвори пекарна, когато хора като него бяха възприемани като врагове.

Балай остана до сръбските си съседи дори когато двете нации влязоха във война в края на деветдесетте години, успявайки да избегне насилие в най-тъмните дни на кръвопролитията.

И когато той си мислеше, че времената на страх и отмъщение са отминали, през октомври екстремисти нападнаха неговата пекарна, надупчвайки я с куршуми и хвърляйки ръчна граната, която изпочупи прозорци и врати, маси и столове.

“Мислех, че сме в 21 век”, казва 50-годишният баща на четири деца. “Никога не съм мислел, че това може да се случи, особено пък сега”, добави той.

Почти 20 бизнеса на малцинства бяха обект на нападение заедно с този на Балай в поредица координирани атаки, предизвикани от конфликт на стадион, който върна спомените за епохата на покойния сръбски лидер Слободан Милошевич, разпалвал етническа омраза в страната си, за да води войни срещу балканските съседи.

Езикът на омразата е в подем. Антизападна пропаганда изпълва радиочестотите. Либералните журналисти се свалят от ефир. Националистите говорят за преначертаване на балканските граници. И докато Русия и Западът са в сблъсък заради Украйна, Сърбия попада твърдо в лагера на традиционния си наставник Москва, дори и да се опитва да напредне към членство в ЕС. “Някой иска да ни напомни за деветдесетте години”, каза правителственият омбудсман Аника Мускиня-Хайнрих. “Това е тревожно.”

Сърбия, чиято стабилност е жизненоважна за мира във все още размирните Балкани, ври от етническо и социално напрежение, което избухна след като фенове се сбиха по време на квалификационния мач от европейското първенство по футбол между Сърбия и Албания. Боят, в който участваха футболисти и фенове заради албанското знаме, което прелетя над стадиона, предизвика най-много безредици в многоетническата северна част на Сърбия, откъдето е Балай.

Все по-острата реторика на сръбските националисти, толерирана, ако не окуражавана от правителството, накара мнозина да се запитат дали не се е върнала политиката на Милошевич, независимо от прокламираната проевропейска позиция, застъпвана от сегашното ориентирано надясно правителство на премиера Александър Вучич.

Критиците предупреждават, че засилващите се проруски и консервативни настроения са изместили либералните критици и заплашват трудно спечелената демокрация в страната. Вучич, който спечели подкрепата на Запада за това, че обеща да осъществи проевропейски политически и икономически реформи, бе обвинен удома за втвърдяването на неговата власт чрез подтискане на несъгласието и задушаване на медиите.

“Никога не е било така, никога”, заяви Оля Бечкович, известна журналистка. “Само погледнете телевизиите. По никоя вече няма критики”, казва тя.

Много популярното политическо предаване на Бечкович неотдавна бе спряно от програмата на телевизия Б92, частна телевизия, която някога бе водеща в либералното, продемократично движение, доведело до падането на Милошевич от власт през 2000 г. Тя каза, че Вучич лично се намесвал, за да повлияе на избора й на гости и други аспекти на шоуто. Други медии също били подложени или на политически, или на икономически натиск, каза тя.

Вучич отрече обвиненията и каза, че няма нищо общо със спирането на предаването. Б92 заяви, че шоуто на Бечкович вече не съответства на програмната схема на телевизията.

Вучич бе радикален сръбски националист по време на конфликта в бивша Югославия, в който бяха убити 100 хиляди души и бяха разселени милиони. В края на деветдесетте години той бе министър на информацията на Милошевич във време, когато няколко опозиционни медии бяха преследвани и закрити. Той твърди, че се е променил от твърдолинеен националист в проевропейски реформатор, отхвърляйки обвиненията, че се опитва да наложи авторитарна власт в стил Милошевич. Той и други бивши радикали се опитаха да реформират имиджа ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване