12/04/14 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Украинци бягат масово към Русия или Европа

Гай Фолкънбридж
Ройтерс

Бежанци от Украйна. Снимка: от тв екрана

Андрий напуска родния си град в Западна Украйна по-рано тази година и пътешествието му, осигурено от каналджии в Полша, го довежда до един от най-процъфтяващите световни пазари на незаконни имигранти - Лондон.

Бягайки от войната с подкрепяните от Русия бунтовници и от разбитата икономика, пътят, който е поел Андрий, е следван от хиляди негови украински сънародници, които заминават или на изток за Русия, или на запад към Европейския съюз.

“Не искам да се бия в никоя война”, каза Андрий, който постави условие да не се разкриват фамилното му име и родният му град, защото се страхува да не бъде депортиран.

19-годишният младеж, който говори на руски, тъй като познанията му по английски са твърде оскъдни, добави: “Не искам да умра, искам да живея. Просто искам нормален живот.”

Над 4300 воюващи и цивилни са убити в Източна Украйна, откакто проруски бунтовници превзеха погранични зони през април.
Близо един милион души са избягали от района, като броят им рязко скочи през последните два месеца.

Повечето са избягали в други части на Украйна, но някои са продължили по-надалеч, като хиляди от тях си търсят късмета в Русия, а все повече и в Европа.

Според няколко законни и незаконни имигранти, мнозина ползват каналджии в Полша, балтийските страни и Украйна, които предлагат фалшиви или подправени документи за ЕС за по няколко хиляди долара, плюс възможността за транспорт до Западна Европа, където проверките на документи за самоличност са изключително редки.

Поради естеството си незаконната имиграция не може да осигури кой знае какви данни, но законните потоци показват, че украинците са най-многобройната група граждани на страна извън ЕС, които са получили разрешителни за пребиваване в страни членки на ЕС през 2013 г.

Според Евростат 236 700 украинци са получили разрешителни за пребиваване в държави от ЕС миналата година, а 171 800 от тези разрешителни са били издадени в Полша, един от главните пътища за украинци към Западна Европа.

Мигрантските потоци в чужбина са скромни в сравнение с преселението при разпада на Съветския съюз през 1991 г. или еврейската емиграция, която допринесе за населяването на Брайтън бийч в Ню Йорк, но разкази като този на Андрий дават представа за породените от кризата смутове.

Някои мъже са тласнати да напуснат страната от страх да не получат повиквателна в слабо екипираната украинска армия, която се бие срещу подкрепяните от Русия бунтовници.

За много други мигранти водещата причина да отидат в чужбина е намирането на работа с прилично заплащане. Гласовете им не се чуват в европейския дискурс, но незаконните мигранти като Андрий са описвани от някои политици като врагове на трудолюбивите европейски гласоподаватели.

Мигрантите процъфтяват в лишената от данъци сенчеста икономика, която прелива от поръчки и пари в брой: Андрий няма никакво намерение да се връща в Украйна, защото в преживяващия бум имотен пазар в Лондон има голямо търсене на услугите му за ремонт и вътрешно обзавеждане.

Парите, които той може да изкара във Великобритания - често пъти повече от неколкостотин лири на седмица - са несравнимо повече от това, което би могъл да печели в почти банкрутиралата икономика на Украйна, чийто годишен БВП е 135 милиарда долара.

За някои украинци смутовете, предизвикани от подкрепяните от Русия бунтовници, са последната капка във всеобщото им разочарование от ежедневната реалност на корумпирани елити, икономически колапс и насилие, последвали разпада на Съветския съюз.

Сред най-желаните от украинците страни са Германия, Италия, Испания и Португалия. Привлекателността на Великобритания е понижена от граничния й контрол, който е по-строг, отколкото в други европейски страни.

Ройтерс се е запознала с един от подправените документи за самоличност за мигранти, които казват, че Полша за мнозина е вратата към свободата. “Много ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване