12/05/14 18:25
(http://pik.bg)

Река Тунджа при Елхово стигна критичния си праг - евакуират хора!

Река Тунджа при Елхово стигна критичния си праг - евакуират хора!

Река Тунджа при Елхово бавно се доближава до критичния си праг.

Водният стълб вече е над 3,9 м, при критични 4 метра.

Кметът на града Петър Киров призова всички жители да се подготвят за евакуация. Над 100 семейства са заплашени от наводнения в най-ниските части на Елхово, обясни той.

"Всички живеещи на улица Тунджа, сега в 18.00 ч. ще минем лично да ги уведомим, за пореден път. Там, където преценим семействата ще бъдат евакуирани", заяви той, пред БНР.

Засега в Елхово няма да бъде обявявано бедствено положение, тъй като ситуацията е под контрол.

Очакванията са през нощта и в ранните сутрешни часове водата да достигне своя пик.

Затворено е движението през Изгревския мост и там се укрепват дигите на реката. Полицейски патрули дежурят в района на градския парк и кооперативния пазар, за да предупреждават хората за опасност от наводнения.

В Ямбол река Тунджа е повишила нивото си от сутринта със седем сантиметра и вече е 4,73 м, при критични 6 метра.

В община Стралджа около 30 семейства семейства, които бяха евакуирани, и тази нощ ще останат във физкултурния салон на местното училище.

За залети дворни места и мазета сигнализират и жители на селата от община Тунджа. 150 кубика в секунда се изпускат контролирано от язовир "Жребчево", съобщи Мустафа Мустафов, директор на "Напоителни системи" – Сливен.

Той бе категоричен, че няма опасност от преливане на язовира. На 4 декември е бил отчетен приток от 220 кубика в секунда вода . Тогава са били изпускани 50-60 кубика в секунда.

Според Мустафов, изпускането на водите не представлява опасност за селата по поречието на река Тунджа, които се намират след язовирната стена. В момента обемът вода в язовира е 382 милиона кубически метра. Максимумът е 400 милиона кубика.

Няма опасност от преливане на язовир "Асеновец" край Сливенсъобщи управителят на ВиК-Сливен инж. Пламен Трифонов. Между 200 и 300 хиляди кубика е дневният приток във водосборника.

Около 150 000 кубика се изпускат контролирано от него. Заради замътване на водата, водоподаването от язовира към населените места е спряно. От три дни захранването с вода на домакинствата е помпажно.

Междувременно стана ясно, че само язовирите край сливенското село Злати Войвода преливат.

Четирите каскадни язовира са наводнили само ниви и няма опасност за населението.

През последното денонощие нивото на река Тунджа в Сливенско се е повишило с още 2 см. Всички компетентни институции имат готовност да реагират при усложнение на метеорологичната обстановка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване