12/05/14 23:03
(http://e-vestnik.bg/)

Турция се терзае, след като Путин я избра за важна роля в доставките на газ

Хюмейра Памук
Ройтерс

Президентите Путин и Ердоган. Снимка: ЕПА/БТА

Предложението на Русия Турция да играе централна роля в ревизираните планове за износ на газ, след като президентът Путин унищожи тръбопровода “Южен поток” към Югоизточна Европа, бе посрещнато в Анкара с по-сдържани аплодисменти, отколкото може би се надяваше Москва.

В частни разговори турски официални представители от сферата на енергетиката казват, че е важно планираната газова връзка с Азербайджан, в която Турция има дялово участие, да не бъде застрашена. Руското предложение за по-евтин газ също се приема с известна предпазливост.

По време на посещение в Турция в понеделник Путин каза, че изоставя тръбопровода “Южен поток”, заобикалящ Украйна, посочвайки Турция като предпочетен партньор за алтернативен газопровод под морето до център на турско-гръцката граница.

Турция, която иска да се превърне в енергиен център и се нуждае от евтини газови доставки, обяви, че е подписала меморандум за споразумение с Русия за проект с годишен капацитет от 63 млрд. куб. м. газ.

“Турция има известни безпокойства относно проекта за нов газопровод”, каза високопоставен турски представител. “Като помислим за покупката на природен газ, петрол и планираната атомна централа (строена от руската компания “Росатом”), това е стъпка, която ще увеличи още повече зависимостта на Турция от Русия”.

Меморандумът за споразумение означава, че тепърва трябва да бъдат уточнени подробностите, но едва ли на Турция ще бъде предложен някакъв съществен дял в сделката, за разлика от 30-те процента в Трансанадолския газопровод (ТАНАП) - проект, който ще транспортира 16 млрд. куб. м. азерски газ до Турция и към Европа.

Путин също така предложи на Турция - вторият най-голям купувач на руски газ, 6-процентно намаление на цената през следващата година, но турски официални представители казаха, че преговорите за цената продължават.

Турция внася почти цялото й необходимо количество газ. Миналата година страната е купила от Русия над 26 млрд. куб. м. чрез “Син поток”, а от западни тръбопроводи - още над 50 процента от общото количество вносен газ. Търсенето на газ в Турция се е утроило от 2000-та година насам.

Анализаторът Джунейт Казокоглу от базираната в Лондон международна консултантска компания ЕфДжиИй (FGE) изрази съмнение, че планът за новата тръба ще осигури по-евтин газ.

“Този проект залага всичко на една карта”, каза той. “Това няма да накара Русия да доставя по-евтин газ на Турция, защото Русия знае, че Турция няма алтернатива”.

Той отбеляза, че 6-процентното намаление по-скоро е резултат от по-ниските цени на петрола, отколкото специален жест към Турция.

Теоретичният руски план може да помогне на Турция да намали годишните си разходи за енергия в размер на 60 млрд. долара, които са основната причина за нарастващия дефицит по текущата сметка, каза друг служител от енергетиката.

“Въпреки спорните си аспекти, това е важен проект от гледна точка на засилването на стратегическата позиция на Турция и превръщането й в енергиен център”, допълни той.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване