12/06/14 18:59
(http://pik.bg)

Ексклузивно! Бившият министър на отбраната Николай Цонев пред ПИК: На НАТО явно вече им писна от нас

Ексклузивно! Бившият министър на отбраната Николай Цонев пред ПИК: На НАТО явно вече им писна от нас

"На НАТО вече явно им е писнало от нас. Съмняват се в нашите бойни способности, за да сме пълноправни членове на Алианса". Tова каза пред ПИК Николай Цонев, бивш военен министър в правителството на Сергей Станишев.

Коментарът му е по повод информацията, че НАТО обмисля да въведе мониторингов механизъм по отношение на България за контрол на парите, които се отделят за модернизация на армията и как те се усвояват. Целта била София час по-скоро да постигне оперативна съвместимост с войските от останалите страни-членки на НАТО. 

"Вече 15 г. армията е унижавана и неглижирана от държавната власт. Дори с моя арест тя беше унизена. И това е, защото ръководителите са полицаи. И нямат понятие от армия", уточни Николай Цонев.

Правело се всичко възможно хората да бъдат отблъсквани от армията и те масово напускали. "Намаляват се парите за поддръжка. Увеличават се годините за пенсия, а не става ясно с това дали ще се увеличат и допълнителните вноски за здравно осигуряване, например", поясни Цонев.

Когато напуснал поста на военен министър, той оставил армията с численост от 32 156. "А всъщност числеността не е важна. Важни са бойните способности. А те явно не са достойни за НАТО", категоричен е Николай Цонев. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване