12/07/14 23:08
(http://e-vestnik.bg/)

Онеправданите на този свят

в. Култура

Юлия Латинина. Снимка: в. Солидарност

Съдебните заседатели, след като изслушаха показанията на свидетелите и се запознаха със стотици страници документи, отказаха да привлекат полицая Дарен Уилсън към отговорност за убийството на 18-годишния афроамериканец Майкъл Браун, застрелян от него на 9 август 2014 г.

„Бийте педалите”, възкликна доведеният баща на покойника и педалите наистина ги биха: из целия Фъргюсън мирно протестиращите грабиха магазини и хвърляха буркани с урина (new!), а в Ню Йорк кървавите ченгета, чиято едничка радост е да трепят чернокожи, спешно разчистваха пътя на спонтанни демонстрации. Репортерът на CNN беше ударен по главата, уплашиха с куршуми репортера на MSNBC директно в ефир, но тези дреболии не попречиха на прогресивните телекомпании да подчертаят мирния характер на протеста срещу неизличимите престъпления, свързани с корупцията в прогнилата американска съдебна система…

Тъй като делото получи широка известност, прокурорът на Сент Луис качи в интернет всички документи, експертизи и показания на повече от 60 свидетели, представени на съдебните заседатели. С тях може да се запознае всеки.

Дванайсетте съдебни заседатели, трима от които – чернокожи, не просто оправдаха полицая, те нямаше как да не го оправдаят. Да, може да му бъде вменена вина, че не е разбрал, че е ранил противника си и е продължил да стреля. Да, изглежда той не е разсъждавал много в този момент. Но когато наркоман, грабител и психопат напада ченге в колата му, ченгето не е длъжно да вниква в тънкости. Благодарение на превъзходно работещата американска правосъдна система, всичко случило се е установено до последните подробности.

Уви, мирните хора, разбиващи магазини в знак на протест срещу това, че ги смятат способни на насилие, не са чели документите по делото. Мнозина – защото не могат да четат. Другите – защото и през ум няма да им мине да си губят времето за такава противоестествена дейност. Те и без това си знаят, че тази проклета система им е длъжна.

Протестите във Фъргюсън. Снимка: от тв екрана.

Броженията във Фъргюсън приличат като две капки вода на много подобни произшествия, които редовно се случват в Европа и в САЩ.

През 1992 г. – Лос Анжелис: 43 трупа и един милиард загуби. За отбелязване е, че жертвите на мирно протестиращите, потискани от расистите, бяха предимно корейци, латиноси и самите черни. Повод за възмущението беше побоят над някой си Родни Кинг, заснет от бдителен гражданин. Надрусаният като талпа и многократно осъждан Кинг (два пъти за грабеж, за сбиване и за хулиганство) си направи из града слалом с полицаите (със 115 мили в час), а когато го притиснаха, започна да се бие с ченгетата.

За синините, получени от разсвирепелите полицаи, Кинг получи 3.8 милиона долара компенсация. Всичко отиде за пиене и друсане. В паузите между посещенията в клиники за наркомани, Родни Кинг извърши минимум три ПТП в пияно състояние и в крайна сметка потъна в собствения си басейн – разбира се, ако не го е удавила жена му, която – изненада! – беше член на журито съдебни заседатели, присъдили му 3.8 милиона. В кръвта му имаше смес от алкохол, марихуана, кокаин и „ангелски прах”.

Във Франция през 2005 надигналите се против расистите араби изгориха 8 973 леки коли и убиха двама, единият беше опитал се да гаси пожара арабин. При това, не се смейте, полицаите не пипнаха никого и с пръст. Те просто минаха покрай група арабски тийнейджъри, които, кой знае защо, решиха, че сега ще ги арестуват за грабеж. В резултат двама от тях от страх се вмъкнаха в трафопост и там се изпържиха от токов удар. Както разбирате, причината беше френският расизъм и отрицателното ...

Публикувана на 12/07/14 23:08 http://e-vestnik.bg/21844/onepravdanite-na-tozi-svyat/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване