12/08/14 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Във вечерта на 10 януари 2015 г. ще се наблюдава видимо сближаване на двете планети Меркурий и Венера

 Във вечерта на 10 януари 2015 г. ще се наблюдава видимо сближаване на двете планети Меркурий и Венера. Това каза заАгенция „Фокус” Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен” при БАН. Той обясни, че явлението ще се наблюдава ниско над югозападния хоризонт веднага след свечеряване. 
„Тези две планети ще могат да се видят от място с открит хоризонт в посока югозапад. Желателно е да бъде далеч от градски светлини, но като се има предвид, че небето все още няма да е толкова тъмно, явлението може да се наблюдава и в града”, заяви Маркишки. По думите му планетите ще се виждат с невъоръжено око и всеки, който желае може да види това. Според него много малко хора всъщност знаят, че планетите могат да се наблюдават и без уред, тъй като са по-ярки дори от звездите в този период. 
„Двете планети ще бъдат на ъглово разстояние 39 дъгови минути, тоест много близо и с това ще привличат погледа над хоризонта. С други думи ще бъдат като две вечерници”, заяви Пенчо Маркишки. 
Физикът уточни, че в периода от 28 декември до 17 януари и друг метеорен поток ще бъде атрактивен. 
„Той се нарича Квадрантиди и е наречен на съзвездие, което официално вече не съществува на звездните карти – Квадрант. То вече е разпределено в съседните съзвездия като площ от небето. Квадрантиди е интересен, защото има около 120 метеора на час и е по-силен дори и от Геминиди. Неговият максимум ще бъде на 3 януари, когато Луната ще бъде почти пълна и това ще влоши условията за наблюдение на потока”, допълни Пенчо Маркишки



 

Лора ГОРОВСКА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване