12/08/14 23:05
(http://e-vestnik.bg/)

Двама бивши шефове на Ватиканската банка са подследствени

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Бившият президент на Института за религиозни дела (ИОР, популярно наричан Ватиканската банка) Анджело Калоя и бившият генерален директор на банката Лелио Скалети са разследвани за злоупотреби, потвърди днес директорът на пресцентъра на Светия престол отец Федерико Ломбарди.

Разследването се води по обвинение в незаконно присвояване на парични средства, повдигнато от промотора (блюстителя, от латински) на правосъдието на първоинстанционния ватикански съд Джан Пиеро Милано, чиято длъжност съответства на прокурор в магистратурата на светска държава.

Предполагаемите злоупотреби се отнасят за периода 2001-2008 година, когато двамата висши банкови мениджъри със съдействието на адвокат, който също е подследствен, са осъществили сделки по продажбата на 29 недвижими имота, собственост на банката в Рим и Милано, като са присвоили 57 милиона евро. Ватиканският магистрат е наложил запор върху сметките на тримата в ИОР, в които има обща наличност от 16 милиона евро.

В отделно съобщение ИОР също потвърди новината, без да изнася цифри и подробности, като изтъкна, че искът към тримата е предявен от самата банка в резултат на започнала миналата година вътрешна проверка.

Задоволство от решителните действия на ватиканските власти изрази Жан-Батист дьо Франсю, когото папа Франциск назначи преди шест месеца за председател на надзорния съвет на ИОР. Според него това е доказателство, че банката е твърдо ангажирана в провеждането на политика на прозрачност и нулева толерантност. Благодарение на това само през 2013 година са били проверени и закрити 396 сметки с обща наличност от 44 милиона евро.

Що се отнася до направените миналата седмица разкрития от префекта на Секретариата за икономика (съпоставим с министерство в светска държава) кардинал Джордж Пел, който писа за намерени стотици милиони евро, скътани във ведомствени банкови сметки и нефигуриращи в баланса на Ватикана, официалният говорител отец Ломбарди уточни, че не се касае за незаконни действия или лошо управление, тъй като парите не са били укрити.

ИОР не спада към държавните институции на Ватикана и има специфичен статут с интригуваща история. През 1887 година папа Лъв Тринадесети създава “комисия за религиозните каузи”, по-късно преименувана на “комисия за управление на религиозните дела”. Това е сложен период след ликвидирането на Папската държава на територията на обединена Италия през 1870 година. Римокатолическата църква се нуждае от структура за управление на всички онези дейности, известни под общото наименование “Облог на Свети Петър”, които обхващат даренията на вярващите от цял свят под формата на недвижими имоти, пари и други ценности.

През юни 1942 година папа Пий Дванадесети решава да превърне администрацията в истинска банка под името Институт за религиозни дела, който е юридическо лице с търговска цел. През декември същата година министърът на финансите на Италия постановява освобождаването на ИОР от данъци върху дивидентите.

Следвоенният период е особено бурен за ИОР. Ватиканската банка е едър акционер от 1962 година в банката на Микеле Синдона, известен като “банкера на мафията”, който бе отровен в затвора с “подсладено” с цианкалий кафе. Едни от най-оспорваните банкови транзакции са по време на ръководството на американския архиепископ Пол Марсинкъс.

Папската държава има своя централна банка, която се нарича Администрация на имуществото на Апостолическия престол (АПСА). Тя изпълнява функциите на трезор, изплаща заплатите на държавните служители и със специално разрешение на ЕС от 1998 година може да емитира монети на обща стойност до 670 хиляди евро годишно. По различни изключителни поводи, сред които е и периодът на “вакантния престол” (между смъртта или оттеглянето на папата до избора на негов приемник), АПСА може допълнително да емитира монети за 201 хиляди евро, които по традиция се превръщат в нумизматична рядкост.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване