12/08/14 22:26
(http://www.klassa.bg/)

Изчезна първият шеф на родното ФБР

 Първият шеф на Държавната агенция  „Национална сигурност” Петко Сертов е в неизвестност от 72 часа. Сигнал за изчезването му в полицията е подала съпругата му Емилия.

 

В събота тя отишла до районното, за да съобщи, че мъжът й не се е прибирал у дома от петък следобед. Тогава той излязъл от семейното им жилище с автомобила си „Фолксваген Голф” и зарязал двата си мобилни телефона у дома. Сертов живее с жена си Емилия в жилищен блок на ул. „Княз Борис I” в района до НДК.

 

„Единственото, което можем да кажем на този етап, е, че Петко Сертов е обявен за издирване в събота преди обяд. Тогава съпругата му поиска от МВР той да бъде обявен за издирване, защото от 18 ч в петък е в неизвестност. Всички необходими професионални действия са предприети, предполагам, че до ден-два ще имаме по-голяма яснота накъде отиват нещата”, заяви вчера вътрешният министър Веселин Вучков.

 

Петко Сертов беше първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г., когато беше освободен от агенцията. Впоследствие той оглавяваше и създадения през 2009 г. Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов беше начело на центъра до март миналата година, когато беше освободен от премиера Бойко Борисов.

 

Живеещите около блока на Сертов вчера разказаха, че често виждали бившия разузнавач №1 да разхожда кучето си, след като останал без работа. Съпругата му притежава туристическа агенция и Сертов й е помагал в работата. Бившият разузнавач често минавал през кварталните магазинчета и си купувал ментолови цигари. Никой от съседите му обаче не знаеше подробности около изчезването му. Мълчание запази и охранителят в блока, в който живеят Сертов и съпругата му.

 

Според неофициална информация от МВР в момента се разследват всички версии за изчезването му. Те варират от безобидно забягване извън града до отвличане, самоубийство или дори покушение срещу бившия шеф на ДАНС.

 

"Не считам, че има основания от работата на Петко Сертов в БОРКОР, които да предполагат подобни действия спрямо него" - това коментира директорът на агенцията в оставка Бойко Великов пред "24 часа". Той не знаеше никакви подробности във връзка с изчезването на бившия зам.-шеф на БОРКОР и шеф на ДАНС.

 

Познати на Сертов също коментираха вчера пред медиите, че не вярват приятелят им да е изчезнал заради любовна връзка. Според непотвърдена информация близък на Сертов разказал на разследващите, че ексразузнавач №1 си е направил тайнствена резервация в хотел.

 

Неговият близък твърди, че е присъствал на разговор на Петко Сертов по мобилния телефон, при който той си запазил хотел за уикенда. Не споделил обаче дестинацията, към която ще пътува. Разследващите изчезването на шефа на ДАНС обаче са скептични за достоверността на сигнала, подаден от приятеля.

 

„Петко Сертов не е импулсивен човек, дори и най-близките му не знаят да има връзка, не става и дума за служебно пътуване, тъй като Сертов на практика не е работил нищо през последната една година”, обясни негов бивш колега от ДАНС. Ако се е канил да пътува някъде, то по-лесно е било туристическата агенция, която е собственост на жена му, да направи резервацията. Въпреки това проверяват и сигнала на приятеля на Петко Сертов, който дал една от малкото следи за мистериозното изчезване на висшето ченге.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване