12/08/14 22:31
(http://www.klassa.bg/)

Кацането върху комета – събитие №1 за 2014 г.

 Изминалата 2014 г. остава в историята с първото за човечеството кацане върху повърхността на комета, осъществено от Европейската космическа агенция. Уникалната операция започна през 2004 г. с изстрелването на сондата “Розета”. През август, след дълго пътуване, тя достигна кометата 67З/Чурюмов-Герасименко, на чиято повърхност спусна апарата “Филе”. Учени разглеждат успешното кацане на “Филе” на повърхността на кометата като третото епохално събитие в покоряването на космоса
 
Оранжерията „Свет” и откриване на екзопланета
През 2014 г. се навършиха две големи и важни за България годишнини - 45 години от създаването на Института за космически изследвания към БАН и 35 години от полета на Георги Иванов, първия българин, летял в Космоса.

 

“За тези 45 години повече от 100 наши космически прибора и апаратура бяха изведени в Космоса”, съобщи директорът на института проф. Петър Гецов.

 

Разработва се трето поколение българска космическа оранжерия “Свет”, в която ще може да се отглеждат ряпа, салата, пшеница.

 

През март екип астрономи, ръководен от българския астрофизик Веселин Костов, откри с помощта на данни от космическия телескоп “Кеплер” клатушкащата се екзопланета Кеплер-413b. Тя се върти около оста си като детски пумпал.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване