12/08/14 08:37
(http://pik.bg)

Министър Вучков: Три са най-проблемните точки в страната

Министър Вучков: Три са най-проблемните точки в страната

Три са най-проблемните точки на територията на страната. Това заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

"В община Гълъбово почти всички села и в съседната община имат ток, без ток е само една махала. В Ямбол и Елхово, по поречието на Тунджа, ситуацията е доста тревожна, защото има известно покачване на нивото на реката. Не са необходими нови извънредни мерки. Във Видинско заради обледяването има проблем с електроснабдяването. От тази нощ 9 села са без ток, в 3 от тях вече има ток. Вода има навсякъде."

Вучков подчерта, че в бедстващите райони, в селата без ток, е осигурено засилено полицейско присъствие, за да не се допуснат мародерства. До момента няма информация за повишаване на регистрираните посегателства.

"Помощ за възстановяване в неотложни случаи след наводнения, земетресения, очевидно ще бъде оказвана чрез бюджета на междуведомствената комисия, която е към МС, но тя реагира постфактум за най-тежките поражения. Превенцията срещу бедствия обаче изисква огромен финансов ресурс с оглед изключително занемарената инфраструктура, който тази междуведомствена комисия не може да осигури. Нейният бюджет годишно варира между 60 и 90 млн. лв. Само исканията към нея за неотложни спасителни работи са над 300 млн. лв. годишно. Тя не може да покрие нуждата от превенция. Това не е толкова сигнал към финансовия министър, колкото към МС – да започне поетапно да се приема една програма за превантивна дейност."

Тази или другата седмица ще бъде създаден единен национален контролиращ орган, който да следи язовирите и да координира действията за защита от наводненията, каза Вучков и добави, че най-вероятно това ще бъде Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Вътрешният министър каза, че едва ли е осъществима идеята всички екипи на Спешна помощ да бъдат придружавани от коли на полицията. Ако се иска това, трябва да има предварително покриване на финансовия разход и назначаване на нови хора, подчерта той. Вучков днес ще има среща с министъра на здравеопазването, за да изградят обща позиция по въпроса със Спешната помощ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване