12/08/14 23:18
(http://e-vestnik.bg/)

Никой не е “над закона” за антикорупционната прокуратура. В Румъния

Лаура Кьовеши. Снимка: от тв екрана

“Никой не е над закона” - под тази максима работи и през 2014 г. Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния, която разследва злоупотребите по високите и средните етажи на властта. Разследванията на НДБК доведоха до 743 осъдителни присъди през 2012 г., 1041 - през 2013 г. и над 1500 през 2014 г.

Бивш премиер, действащи и бивши министри, депутати и сенатори, съдии, кметове, шефове на футболни клубове, полицаи и олигарси, близки до политическите кръгове - никой не е имунизиран за разследванията на екипите на главния прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши. Румънски вестник я сравни с италианския съдия Джовани Фалконе, който с помощта на разкаялия се мафиот Томазо Бушета, нанесе удар на Коза Ностра през 90-те години на миналия век в Италия.

“Прокурорите са независими (…), можем да започнем разследване срещу министри, парламентаристи, магистрати, полицаи…Няма никакъв проблем да разследваме всеки случай на корупция”, каза неотдавна в интервю Лаура Кьовеши.

Прокуратурата, ръководена от нея, и Румънската служба за разузнаване са водещите институции в борбата с корупцията и се ползват с близо 50 процента доверие в румънското общество. Разкритията са почти ежедневни. “От началото на годината сме имали средно 40 съобщения на месец за обвинения”, твърди говорителката на НДБК Лаура Съплакан.

През 2014 г. гръмнаха няколко големи корупционни скандала, при които нанесените щети са изчисляват в милиарди евро, а зад решетките може да се озоват ключови фигури на румънския преход. В началото на годината втора ефективна присъда за корупция получи бившият премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе. Прокурорите на НДБК не се притесняват

ДА РАЗСЛЕДВАТ И РАЗПИТВАТ

дори членове на царската фамилиия или

РОДНИНИ НА ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА.

Мирча Бъсеску, брат на действащия президент Траян Бъсеску, бе от юни до ноември в предварителния арест по обвинение в търговия с влияние и вземане на подкуп от 250 000 евро; разследван е зетят на Бъсеску - адвокат Раду Прикоп, по подозрение, че заедно със съдружника си са прибрали 10 милиона евро, след като са използвали фалшиви документи, за да подкрепят искане за реституция.

В дело за връщането на 43 000 хектара гори на стойност 303 милиона евро са разследвани двама депутати, един сенатор и трима съдии, а по делото бяха изслушани още принц Паул (внук на крал Карол Втори) и съпругата му принцеса Лиа. Сенаторът е Илие Сърбу - водеща фигура в управляващата Социалдемократическа партия и тъст на премиера Виктор Понта. Единият от депутатите е бившият заместник-председател на долната камара на парламента Виорел Хребенчук, когото местните медии определят като “великия комбинатор” и “свръзката между политици, барони, кметове, полицаи, прокурори и съдии в мафиотските действия по ограбване на бюджета”.

В момента

НДБК РАЗСЛЕДВА КОРУПЦИОННИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО МОГАТ ДА ИЗПРАТЯТ ЗАД РЕШЕТКИТЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ОТ 2000-та

година насам, писа в. “Путеря”. Става дума за договори за лицензионни продукти на Майкрософт, предназначени за румънското образование, и за договора за Интегрирана система за охраняване на държавната граница, подписан с германската компания ЕАДС. Стойността на договорите е над един милиард евро, а сред разследваните за момента са девет бивши министри и няколко

ВЛИЯТЕЛНИ БИЗНЕСМЕНИ,

сред които Дорин Кокош, бивш съпруг на лидерката на дясноцентристката Партия Народно движение Елена Удря (близка до Бъсеску). Румънските медии определят Кокош като “финансов мост между политици от всички партии, банка за откраднатите държавни пари, гише за плащане на подкупите към висшите и по-низши персонажи, замесени в машинации за стотици милиони евро”. Според в. “Путеря” в аферите, водени от социалдемократа Виорел Хребенчук и бизнесмена Дорин Кокош, са замесени лица от всички партии и сфери на влияние през последните 20 години. Вестникът се надява те да изиграят ролята на покаялия се мафиот Томазо Бушета и ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване