12/08/14 17:54
(http://pik.bg)

Румен Гечев: Това е бюджет, който задълбочава пропастта между бедни и богати

Румен Гечев: Това е бюджет, който задълбочава пропастта между бедни и богати

„Това е бюджет на икономическия застой и задълбочаване на пропастта между бедни и богати. Накъде теглите българската икономика? Поради каква причина се залага посока, обратна на световната икономика, на ЕС, обратна на фалирате страни около нас на Балканите?” С тези думи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев коментира Бюджет 2015 по време на обсъждането му в пленарна зала.

Той обясни, че има спорове между икономисти от целия свят какъв да бъде моделът на икономическо развитие, бюджетът, фискалната политика, но споровете са за това как да се увеличи БВП, как да се промени неговата структура и да се подобри ефективността на неговото производство, какъв да е икономическият растеж.

„Без това няма повишение на жизнения стандарт”, заяви депутатът от левицата. Гечев подчерта, че в Бюджет 2015 е заложен 0,8% икономически растеж и допълни, че в световната икономика от 3,3% през 2014 г. ръстът се качва на 3,8% и 4,1% за 2016 г., а в ЕС от 1,3% тази година на 1,5% за 2015 г. и 2% за 2016 г. Икономистът даде пример и със страни като Италия – над 1%, Германия – 2%, Испания – 1,8%.

„Даже страни като Гърция, която е във фалит до миналата година, е заложила 2,3%, Турция – 3,25%. А бившите соцстрани, с които се сравняваме: Полша – 3%, Унгария – над 2%, Чехия – 2,3%. Заради заложения мизерен растеж от 0,8%, няма как да се вържат останалите бюджетни показатели”, смята Гечев.

Залагате обратна логика, няма я даже в учебниците

Румен Гечев коментира и дела на бюджетните разходи в БВП на ЕС, който е 50%. „Няма развита страна в света, където те да не са около този процент. Вие отново залагате на обратна логика, нечувана даже за учебниците. От 40% разходите се свалят на 38% в тригодишен период”, обясни той. По думите на социалиста Германия е повишавала разходите си на 57% от БВП, за да излезе от рецесията.

„Тук има нещо сбъркано и не мога да разбера на каква теория почива тази политика. Няма как освен спирачка, да дръпнете и ръчната, и да чакате българската икономика да излезе от кризата”, допълни народният представител. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване