12/08/14 20:53
(http://www.klassa.bg/)

Стефан Кенов: Бюджетът за 2015-та не отговаря на дневния ред на българина

 „Парламентарната група на Българския демократичен център не подкрепи предложения от мнозинството бюджет. Той не отговаря на дневния ред на българина, не решава основните проблеми на обществото, не подпомага българското семейство и не виждам как ще обърне демографската катастрофа“, това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БДЦ Стефан Кенов.

Народният представител изтъкна няколко причини, поради които предложеният бюджет за следващата година не е бюджетът на БДЦ. „Това не е нашият бюджет. БДЦ влезе в Народното събрание с няколко политически послания. Едно от тях бе създаването на работни места. Въпреки, че ни се подигравахте през цялото време, това е единственият начин да бъде събудена българската икономика. Един милион работни места за десет години е минимумът, който трябва да изпълнят следващите български правителства“, подчерта Кенов.

Сред приоритетите на парламентарната група, той изтъкна и борбата с демографската катастрофа. „Ние, колеги, сме най-бързоизчезващата нация в света. Изчезваме с 9 човека на час. Какви са вашите мерки за борба с демографския срив – 1.50 лв. на дете данъчно облекчение? Някой от вас представя ли си какво може да купи с лев и петдесет на месец на детето си? Това са ви данъчните облекчения, това ви е семейното подоходно облагане“, разкритикува идеите на управляващите депутатът. Той припомни внесеният от парламентарната група на БДЦ законопроект за изменение на Закона за семейните помощи за деца. „Ние поискахме всяко българско дете да получава по 35 лв. а второто и третото – по 50 лв. без оглед на доходите на неговите родители. До ден днешен това не е обсъждано“, посочи Кенов и бе категоричен, че данъчно облекчение от 20 лв. за едно българско дете на година не е нормално.

Кенов не спести критики и към колегите си от опозицията. „По отношение на данъците няма какво да упреквам управляващото мнозинство. Бих искал да се обърна към опозицията – колеги, ако вие бяхте в залата, когато се гласуваше подоходното облагане, днес нямаше да има плосък данък. И БСП и патриотите не бяха в залата, когато го гласувахме“, посочи Стефан Кенов.

По отношение на минималните осигурителни прагове на земеделците той изрази критиките си към управляващите, че съобразно това, което са пресметнали земеделците би трябвало да генерират доходи от по 16 хиляди лева на година. „Кой зеленчукопроизводител или тютюнопроизводител печели 16 хиляди лева годишно?“, попита Кенов и допълни: „Като приспаднете разходите, ще видите, чвашата сметка излиза 16 хил. лв. на година – няма такъв земеделец“. Депутатът предупреди, че с въведените реформи в сектора, вместо да бъде осветлен и повече земеделци да бъдат стимулирани да плащат осигуровки, още 90% от тях ще бъдат вкарани в сивия сектор.

Кенов не спести критиките си и заради липсата на реформи в образованието. „Не 400 млн. лв., а 600 млн. лв. да дадем за образование, но в една реформирана система. Не може да се предоставят 72 хиляди места за 40 хиляди студенти – две места се бият за един студент в България. Трябва държавната поръчка, която идва от министерството да е съобразена с изискванията на икономиката, с исканото от работодателите, с възможностите от синдикатите – това нещо трябва да се промени и да се направи реформа в тази система. За повечето реформи не се изискват пари – напротив, понякога от там може да се спестят пари“, заключи депутатът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване