12/09/14 23:59
(http://pik.bg)

97 000 с високи заплати и 60 000 земеделци ще плащат по-големи осигуровки

97 000 с високи заплати и 60 000 земеделци ще плащат по-големи осигуровки

97 000 българи, които получават над 2400 лв. месечно, ще плащат догодина по-високи осигуровки. Това става заради увеличението на максималния осигурителен праг от 2400 на 2600 лв. от 1 януари. Броят на засегнатите от промяната съобщи управителят на НОИ Бисер Петков при обсъждането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г, пише "24 часа".

С по-високи осигуровки ще бъдат ударени и над 60 000 земеделски стопани. При тях причината е увеличението на минималния осигурителен доход от 240 на 420 лв. месечно. “Ако досега земеделците са плащали осигуровка към НОИ в размер на 64, 92 лв. на месец, то от 2015 г. вноската им ще е вече 108,36 лв.”, пресметна от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той призова депутатите да отхвърлят това увеличение, защото щяло да накара земеделските производители да минат в сивия сектор, както това е станало при предишното увеличение на техния осигурителен доход при предното правителство на ГЕРБ. Местан обяви и че очаква протести на земеделските производители.

319,99 лв. трябва да е средната пенсия през следващата година, предвижда проектът за бюджет на общественото осигуряване. За тази година средният размер на пенсията е 308,53 лв.

Разходите на общественото осигуряване догодина ще надхвърлят 10% от БВП, но пенсиите остават все така ниски, обяви пък пред депутнатите вицепремиерът Ивайло Калфин. Зартова според него с промени в бюджета на ДОО между първо и второ четене трябва да се даде възможност за стабилизиране и адекватност на пенсионната система. Държавната субсидия за НОИ вече е 53%, подчерта Калфин в изказването си. Вицепремиерът обаче не изчака дебатите по проектобюджета, а отиде да преговаря със синдикатите и работодателите за реформа на пенсионната система.

От БСП пък поискаха да бъде обвързано обезщетението за майчинство за втората година с размера на минималната работна заплата.

От следващата година в пенсия вече ще се излиза, без да е необходимо преди това да се прекъсва работа, съобщи още управителят на НОИ Бисер Петков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване