12/09/14 06:38
(http://www.klassa.bg/)

Цецка Цачева изрази надежда още през пролетната сесия на 43-ото Народно събрание да бъде приет закон за доброволчеството

 Председателят Народното събрание Цецка Цачева откри среща на тема «Международен ден на доброволците». Тя изрази надежда още през пролетната сесия на 43-ото Народно събрание да бъде приет закон за доброволчеството. Цецка Цачева отбеляза, че доброволчеството е в синхрон с европейските ценности и с принципа на солидарността.
 
Светът, в който живеем, става все по-непридвидим и сложен и това безспорно увеличава ролята и мястото на доброволчеството, посочи председателят на парламента. Ние тук, в България, също имаме много добри примери в тази посока, подчерта Цецка Цачева и допълни, че през изминалата тежка година при редица природни бедствия е станало ясно, че солидарността и съпричастността към проблемите на хора, изпаднали в беда, е кауза за не малка част от българското общество.
 
Във форума участваха представители на институции и неправителствени организации, чиято дейност е свързана с осъществяването на доброволчество в България. Срещата беше по повод отбелязването на Международния ден на доброволците за икономическо и социално развитие.
 
Приветствие на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева при откриването на срещата на тема „Международен ден на доброволците”
 
5 декември 2014 г., зала «Изток»
 
 
 
Уважаеми народни представители,
Уважаеми г-н заместник-министър,
Уважаеми дами и господа, 
 
Преди всичко със задоволство отбелязвам факта, че сте избрали именно Народното събрание като място за провеждането на тази среща на тема „Международен ден на доброволците”. Народното събрание по право заслужава да бъде територията, където тази тема да се дискутира и това е така не от днес.
 
Мотото тази година е: «Нека промяната да бъде осъществена от доброволец».
 
Защото светът, в който живеем, става все по-непридвидим, все по-сложен и това безспорно увеличава ролята и мястото на доброволчеството. Ние тук, в България, също имаме много добри примери. През тази тежка година при редица природни бедствия се показа, че този дух на солидарност, това усещане за съпричастност към проблема на хора, изпаднали в беда, действително е кауза за всички вие, които сте тук, и за не малка част от българското общество.
 
На следващо място, темата за доброволчеството е в уникален синхрон с европейските ценности, с принципа на солидарността, който сме имали възможността да обсъждаме и в пленарна зала в мандата на 41-то НС с участието на г-жа Кристалина Георгиева. Тогава темата беше малко по-обща «Европа на солидарността или Европа на егоизма?» Но със задоволство припомням, че всички, които взеха отношение в тази дискусия, се изказаха безусловно в подкрепа на тезата, че Европа и европейските ценности работят в подкрепа на  солидарността.
 
Разбира се, че когато има толкова инициативи, когато темата наистина представлява интерес за гражданското общество като цяло, тя трябва да намери и своето законодателно решение. Предполагам, че няма човек в тази зала, който да не е наясно, че в края на мандата на 41-то НС има изготвен проект на закон за доброволчеството, но той не беше гласуван. Като опозиция в 42-рото Народно събрание имаше неколкократни предложения за включване на този законопроект в дневния ред за пленарна зала. Той беше обсъден в комисия, но не се стигна до дебат и до гласуването му в зала.
 
Надявам се, че като резултат от днешната дискусия, от мненията и идеите, които ще се чуят тук, ще има възможност за усъвършенстване на предложенията в този проектозакон. Надявам се, че още през пролетната сесия на 43-ото Народно събрание този законопроект ще стане факт като действащ закон от системата на българското право.
 
Желая ползотворен дебат. Продължавайте да работите с със същата всеотдайност всички вие – представителите на неправителствените организации, хората, които и експертно се занимавате с тези проблеми.  Хубаво е, че и българските медии отразяват добри инициативи. Снощи станах зрител на една такава инициатива в подкрепа на доброволчеството. Колкото и да е тежък денят ни днес, убедена съм, има не малко българи, които се включват и без обществото да ги е организирало или пък в изпълнението на някакво законово задължение. Защото тук отношението между юридическа норма, задължителна за изпълнение, и личен пример и самоинициатива са много тясно преплетени, но това ни прави по-силни и с повече човечност, солидарност, съпричастност към хората, които имат нужда от помощта на доброволците.
 
Добър старт на инициативата и добри резултати от нея! Успех на форума!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване