12/10/14 18:04
(http://pik.bg)

ГЕРБ и БСП спориха за промените в Закона за МВР

ГЕРБ и БСП спориха за промените в Закона за МВР

На парламентарна Комисия по вътрешен ред и сигурност беше приет законопроекта за промени в закона за МВР, внесен от Цветан Цветанов, предаде Novini.bg. Депутатите от ГЕРБ и БСП-Лява България проведоха сериозен спор по темата.

"Мотивите касаят структурните промени, които трябва да бъдат извършени в МВР. Ще бъдат направени и структурни промени в ДАНС. Мотивите в изработването са обвързани с необходимостта от оптимизиране дейността на сектор „Сигурност”, както и да възстановим състоянието му в нормалните стандарти, приети от ЕС", аргументира се Цветанов.

"Ще се възстановят балансиращата роля на президента и с указ да се назначават висшите служители, промяна на законодателството по отношение на ДАНС и Държавна агенция за технически операции (ДАТО), както и ГДБОП да се върне в структурата на МВР. С възлагането на полицейски функции на ДАНС има възможност да се избяга от установения дневен ред на парламентарния контрол, тъй като председателят на ДАНС не влиза в този кръг”, посочи още той.

От БСП-Лява България заявиха, че няма да подкрепят законопроекта, защото с него се възстановява начина на работа от правителството на Бойко Борисов с министър Цветан Цветанов. Атанас Мерджанов обяви, че настоящата реакция и действията на управляващите се правят на инат.

"Целите да смените главния секретар на МВР и да обезличите ДАНС, както и да смените шефа на агенцията. Така искате да обезкървите финансово ДАНС и да я сведете до чиновническа институция. В момента не предлагате никакво становище от финансовия министър Владислав Горанов, а искате да правите преструктуриране. Не смятаме, че главният секретар трябва да бъде назначаван от президента. Главният секретар трябва да се назначава от правителството, защото то носи отговорност", отсече Мерджанов.

Красимир Янков от БСП констатира, че с направените промени се цели ДАТО да бъде подчинено на министър-председателя и да няма случаи на изтичане на телефонни разговори в медийното пространство. На заседанието присъстваха заместник-министърът на МВР Красимир Ципов и шефът на ДАНС Владимир Писанчев. Той обяви, че ДАНС ще излязат утре със становище за предложените промени. От своя страна Ципов заяви, че МВР подкрепя така предложените промени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване