12/10/14 21:26
(http://pik.bg)

ЕЦБ притеснена за независимостта на БНБ

ЕЦБ притеснена за независимостта на БНБ

Европейската централна банка вчера предупреди България да не приема законодателни решения, които могат да застрашат независимостта на БНБ, стабилността на валутния борд, националната ни валута и ценовата стабилност. Предупреждението е записано в становище на ЕЦБ, подписано от председателя Марио Драги.

Повод за него е проект на БСП за промени в закона за гарантиране на влоговете. Той задължава БНБ да отпуска заеми на фонда за гарантиране на влоговете. ЕЦБ настоява страната ни да спазва забраната централните банки в ЕС да предоставят овърдрафти и други кредитни улеснения на публичния сектор, включително да финансират задължения към трети лица. Припомня се, че допустими са само кредити за един ден или краткосрочно ликвидно финансиране.

Подчертава се, че двете изключения се ползват само за овладяване на спешни ситуации и по преценка на БНБ, за да не изложат на риск системната стабилност. Сериозни са критиките за това, че проектът не указва какво разбира под "резерв" и че няма горна граница за размера на заема. Като "особено притеснителен" е определен опитът да се отнеме свободата на БНБ да вземе решения.

ЕЦБ определя това като пречка пред инвестирането, управлението и отчитането на резервите, а оттам и в изпълнението на основната си задача - да гарантира стабилността на лева.

"Подобни заеми могат значително да ограничат финансовите средства в БНБ. Това на свой ред може "да постави под заплаха изпълнението на задачите на БНБ, свързани с Европейската система на централните банки, стабилността на валутния борд в България, а следователно и правомощието на БНБ да поддържа ценовата стабилност", пише още в становището.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване