12/10/14 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Обща заплаха сближава Москва и Ташкент

в. Независимая газета

Узбекистанска специална част. Снимка: правителствен сайт

Руският президент Владимир Путин започва днес обиколка в Узбекистан и Индия, след като тези дни командването на силите на НАТО в Афганистан обяви края на военната мисия на алианса в тази страна. Москва не крие, че руският лидер ще обсъди с домакините си в Ташкент и Делхи произтичащите оттук проблеми за сигурността в региона. Официални съобщения на федералното отбранително министерство сочат, че Русия и съюзниците й вече се готвят да възпрат евентуалните негативни последици, в случай че обстановката в Афганистан се дестабилизира. Доколко обаче ще са ефикасни тези мерки, този въпрос изглежда остава открит.

***

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов говори за това още в края на ноември при посещение в Казахстан, на обща пресконференция с колегата си Нурсултан Назарбаев. По думите на узбекистанския лидер, щом мисията на НАТО в Афганистан приключва, това “заплашва региона с нарастване на напрежението и активизиране на бунтовниците - с тежки последици, дори разпалване на нов етап от гражданската война”. Той прокара и паралели с форсираното изтегляне на натовските войски от Ирак, последвано от изблик на радикализъм, който се разпростря и в съседна Сирия.

Каримов вероятно ще повдигне въпроса и пред Владимир Путин. Нищо чудно да бъдат оповестени конкретни планове какво ще предприемат Москва и Ташкент срещу заплахите откъм Афганистан. Макар вече да е ясно, че евентуалният съвместен отпор ще бъде даден на двустранна основа.

Каримов все така не смята за дееспособна Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). И преди месец генералният секретар на ОДКС Николай Бордюжа косвено потвърди това виждане в слово пред Съвета на Парламентарната асамблея на ОДКС. Той съобщи на депутатите от страните членки, че “организацията не планира да увеличи контингента от руски военнослужещи в централноазиатските републики във връзка с изтеглянето на коалиционните сили от Афганистан”. По думите му, “при нужда ОДКС винаги може да използва своите Колективни сили за оперативно реагиране (КСОР)”.

Знае се, че сред причините Узбекистан да замрази членството си в ОДКС бе именно несъгласието на Каримов с формирането на КСОР в организацията. След кървавите събития в киргизстанската Ошка област през 2010 г. Каримов категорично не желае ОДКС да участва по някакъв силов начин в преодоляването на евентуални конфликти на територията на Общността. Дори още като член на ОДКС, през последните си години там Ташкент не изпращаше войски за участие в общите колективни учения на ОДКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Периодът 2010-2013 г. внесе прохлада и в двустранните отношения между Ташкент и Москва. Същевременно узбекистанският лидер се съгласи НАТО да открие представителство в Ташкент и започна да контактува по-често със САЩ и западните държави. Доскоро медиите активно обсъждаха възможността в Узбекистан да бъде разположена военновъздушна база на НАТО, която да замени вече ликвидирания натовски център на летище Манас в Киргизстан. През август 2014 г. обаче узбекистанското външно министерство опроверга тези слухове.

И ако съдим по приятелските думи, отправени от Каримов към Владимир Путин на срещата на върха на ШОС в Душанбе през септември (по украинския въпрос), узбекистанският ръководител застава вече против администрацията на САЩ и на НАТО. А и те май спират активната си подкрепа за сегашните узбекистански власти.
След изтеглянето на войските от Афганистан американците изглежда няма да оставят на Узбекистан и на другите средноазиатски страни никакви сериозни оръжия и военна техника. И то съзнателно. Щом натовската мисия напусне Афганистан, това ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване