12/11/14 19:10
(http://pik.bg)

Централната баня на София стана сграда на годината

 Централната баня на София стана сграда на годината

Проектът за превръщането на Централната баня на София в музей за историята на града с активно използване на минерална вода стана Сграда на годината. Инвеститор в проекта, осъществен по ОП "Регионално развитие", е Столична община, пише "Стандарт". Призът в категорията "Сграда, паметник на културата" получи лично столичният кмет Йорданка Фандъкова. Още през 1998 г. се взима решение построената през 1906 г. емблематична за София сграда да се адаптира за музей на града. Чрез реконструкцията е осигурена възможност за реализацията на постоянна експозиция на Музея за история на София, разположена в 11 зали с обща експозиционна площ 3783 м, включително зала за временна изложба и учебен музей. Изградени са реставрационни ателиета и фондохранилища, административно-управленска част, приемна част и туристически информационен център.

Сградата е достъпна и за хора с увреждания. Отоплението се извършва с помощта на наличната геотермална вода и по този начин значително се намаляват разходите за поддръжка. Столичното кметство получи и още един приз за принос в изграждането на екологична инфраструктура, който беше даден на Инсталацията за биологично третиране на площадка "Хан Богров".

Със специални награди от категорията в конкурса са отличени община Бургас за туристическата атракция остров Св. Анастасия, община Габрово за Интерактивния музей на индустрията и община Пловдив за античния стадион на Филипопол. Регионалният министър Лиляна Павлова връчи наградата в категорията за индустриални сгради на "Девня цимент". Тя изрази радостта си от факта, че 9 от наградените проекти с приз "Сграда на годината 2014" са реализирани с помощта на европроекти, 8 от които по ОПРР.

В конкурса на Градът Медиа Груп отличени в различните категории бяха още Националният музеен комплекс, известен и като българския Лувър, средновековната крепост "Перистера", Инфинити Тауър, София Ринг Мол, Жилищна група от редови, еднофамилни къщи в "Манастирски ливади" - София, Американо-английска академия в с. Лозен, спортната зала "Арена" - Ботевград, 180-а детска градина "Зайченцето бяло" в София, Болничен комплекс "Пълмед" - Пловдив, ВИП апарт хотел "Аполония Ризорт", сграда 1 от Логистичен Парк Ист Ринг и завод за производство на електронни и механични части за автомобили в Русе.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване