12/12/14 15:31
(http://pik.bg)

Бивши разузнавачи към президента: Не клатете разузнаването

Бивши разузнавачи към президента: Не клатете разузнаването

Конфедеративният съвет на Конфедерацията на обществените организация от сигурността и отбраната /КООСО/ се обявява решително против предприетите през последните месеци действия по отношение на Военното разузнаване, предаде БГНЕС.

"Свидетели сме на целенасочени и настойчиви усилия за компрометиране и ликвидиране на Служба "Военна информация", алармират от КООСО в специална декларация, адресирана до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов.

От КООСО припомня, че началото на тази кампания бе поставено от служебното правителство. "Без каквито и да са основателни причини и мотиви, ръководството на Министерството на отбраната се опита да смени директора на Военното разузнаване. Той беше обвинен, че не е предал архивните единици, които касаят сътрудничеството на разузнаването с граждани от други страни, нещо което т.нар. Закон за досиетата не предвижда", се посочва в декларацията.

След формирането на ново правителство и парламентарно мнозинство атаката срещу военното разузнаване продължи чрез публични изяви на политици и внасяне в Народното събрание на Проектозакон, който предвижда разформироването на двете разузнавателни служби и формирането на тяхно място на нова и единна Държавна агенция за разузнаване, със съжаление отбелязват от КООСО.

"Тези дни на официален форум военният министър заяви, че българското военно разузнаване през социалистическия период е работило за друга държава и за друго разузнаване. Беше отново размахано и комунистическото плашило", се посочва в документа.

От КООСО алармират, че "във времето на изострена военностратегическа среда, вместо обединени усилия на държавните институции и структурите на гражданското общество за укрепването на жалките отбранителни способности на страната, наблюдаваме действия насочени към срив в разузнаването, което е един от стожерите на националната сигурност".

"Ние се обръщаме към Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили, към Правителството, Парламента и политическите сили с настойчив призив за повече разум, държавническа мъдрост и грижа за националните интереси и отбраната на страната.

България е демократична страна и като такава е недопустимо да се вземат зад гърба на суверена важни решения в сектора за сигурност и отбрана. Само след широка дискусия, с участието на експертната общност на гражданското общество, могат да се предприемат стъпки по посока на промени в разузнаването", категорични са експертите в отбраната.

"Самоцелните и немотивирани реформи в деликатната и изключително чувствителна сфера разузнаването могат да имат единствен резултат – срив в отбранителната способност на страната и в системата за защита на националната сигурност. Следва ликвидиране на суверенитета на държавата. Напомняме Ви господа, че който клати разузнаването, клати държавата. А кой има интерес от това...?!", категорични са от КООСО.

Декларацията е подписана от Лазар Мурджев, председател на КООСО. Под нея са поставили своите подписи 27 експерти в областта на сигурността, сред които са имената на генерал Тодор Бояджиев, генерал Иван Мечков, професор Евгений Сачев, Тихомир Стойчев, Георги Вазов, Горан Симеонов, Стоян Денчев и др.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване