12/12/14 13:49
(http://pik.bg)

Илияна Йотова: Защо кабинетът не постави на обсъждане проектите за инвестиции от ЕК?

Илияна Йотова: Защо кабинетът не постави на обсъждане проектите за инвестиции от ЕК?

Планът „Юнкер“ показва, че Европа и ЕК ще продължават да изпълняват своята политика за търсенето на по-конкурентоспособна Европа. Това каза на брифинг евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Според нея с привличането на инвестиционния капитал за различните проекти в рамките на ЕС средствата ще бъдат съсредоточени върху богатите страни и върху големите проекти. "От европейска гледна точка нашите най-големи съмнения към проектната идея на Жан-Клод Юнкер са как ще привлечем чуждите инвеститори. За останалата част от Европа ще се разчита на грантовите схеми, които са действали досега и очакванията на съответните държави с проекти по кохезионната политика", подчерта евродепутатът.

По думите ѝ, новият механизъм за свързване с Европа много тясно кореспондира като част от политиката на сближаване с инвестиционния план на Юнкер. „Проектите в трите основни направления „Енергетика”, „Транспорт” и „Телекомуникации” на практика ще получават двойно финансиране през кохезионната политика и през плана „Юнкер“, каза още Йотова.

Тя посочи, че вчера е излязъл окончателният списък на ЕК за предложените проекти от държавите-членки на ЕС. „Там ще видите какви проекти предлага българската страна. За мен е абсолютно необяснимо защо въпреки съкратените срокове, правителството не постави поне на елементарно обществено обсъждане проектите, които предостави на ЕК за инвестиране по новата схема на Юнкер. Наблюдения с просто око показват не много амбициозни проекти, в сравнение с предоставените проекти от останалите държави-членки на ЕС. Не е съобразено и как ще привлечем големи чужди инвеститори да участват в това проектиране“, обясни Илияна Йотова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване