12/12/14 14:57
(http://pik.bg)

Светият синод и БАН: Да насочим любовта си към всички наши сънародници в нужда

Светият синод и БАН: Да насочим любовта си към всички наши сънародници в нужда

Да си спомним за всички, които през тази година пострадаха от сполетелите страната ни трагедии. Този призив отправят от Светия синод на Българската православна църква и от Българската академия на науките, в свое съвместно обръщение по повод предстоящия празник Рождество Христово, предаде Дарик.

В навечерието на Коледа двете институции призовават отново да насочим своето внимание и любовта си към всички наши сънародници, които са в нужда.

Ето и пълния текст на обръщението, прочетено от главния секретар на Светия Синод архимандрит Герасим:

Божествената любов, дарувана ни на Рождество Христово, ни задължава да благовестим за нея с делата си, с целия си живот. Около нас винаги има хора, които се нуждаят от помощ и подкрепа и нека, с вниманието си, с грижата си към тях, да спомогнем светлината на радостта от Христовото Рождество да сгрее и техните сърца! Чрез засвидетелстваната от нас любов и до тях да достигне утехата, че Христос дойде на земята и ние вече не сме сами в този враждебен свят.

Нека дарът, който ще принесем пред Витлеемските ясли на Богомладенеца Христос, да бъде добрата ни воля към всички хора около нас! Думите на Христос: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си" да бъдат ръководни за нас през всички дни на живота ни. Да свидетелстваме за нашата вяра с дела на любов и милосърдие към хората, на които им е тежко да преживяват, които страдат от нищета, болести или са самотни, които са в униние и отчаяние!

Да си спомним в светлината на Христовото Рождество за всички, които през тази година пострадаха от сполетелите страната ни трагедии - бедствените наводнения, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом и отново да насочим своето внимание и любов към тези наши сънародници в нужда и притеснение! Нека стените на отчуждението между нас паднат пред силата на действената любов към ближния, която ни се разкрива в деня на Христовото Рождество! Богомладенецът Христос да бъде наша обща радост и източник на надежда! Божествените истини, които единствени могат да преобразят живота ни и направят света по-добър, да бъдат наш главен ориентир и мерило за нашата човечност!

„Христос се ражда, славете Го!" След среща на Светия синод с ръководството на Българската академия на науките, двете институции взели решението да се обединят около реализирането на съвместни инициативи за духовно развитие и за благоденствие.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване