12/12/14 06:25
(http://pik.bg)

София с най-големия завод за боклук в Източна Европа от август

София с най-големия завод за боклук в Източна Европа от август

София ще има най-големия завод за преработка на отпадъци в Източна Европа от август догодина. Фабриката, която се строи от няколко месеца в местността Садината, ще преработва по 410 000 тона отпадъци годишно. На ден там ще се приемат по минимум 1500 т, а на час ще се обслужват по 40 камиона, които събират отпадъците от контейнерите.

Заводът ще се състои от 5 сгради, които в момента се строят и са на различен етап. 
В сградата за механично третиране във вторник започна монтирането на четирите барабанни сита. Заради поставянето на немските машини, всяка от които тежи по 24 тона, част от халето все още е без покрив. Два крана бяха нужни, за да вдигнат едно сито и да го поставят върху основа, висока над 4 м, съобщи "24 часа".

Боклукът ще постъпва в приемна сграда с два дълбоки бункера, като всеки камион първо ще минава през кантар. Сградата ще има система за обезмирисяване
и обезпрашаване. После чрез движещи се подове отпадъците ще отиват в зоната за механично разделяне. Там, след като магнити вече са отделили черните метали от боклука, той ще се разделя на рециклируеми материали - хартия и пластмаса, на фракция за биологично сушене и на фракция за компостиране. Пресяването ще се прави от четирите барабанни сита според големината, като всяко от тях е с капацитет 8 тона на час. Фракцията над 200 мм, която излиза от ситото, ще отива директно към станция за ръчно сортиране. По-малката фракция ще постъпва в сградата за биологично сушене. В нея ще има 26 клетки. След това материалът ще постъпва в сградата за производство на RDF гориво. Там от отпадъците ще се извличат черните и цветните метали, стъкло и инертни материали.

Произведеното гориво може да се ползва от циментовите заводи и от "Топлофикация - София". Общината вече подготвя проект за инсталация в столичното парно, която да ползва произведеното от завода гориво и така да намали с 10% нуждите от природен газ.

Според плановете от боклука годишно ще се произвеждат 154 000 т гориво. Инсталацията в "Топлофикация - София" пък трябва да е готова след 3 г. Освен че може да намали цената на парното, тя ще топли 30% от столичани от отпадъци.

Освен на гориво софийският боклук ще става и на компост. От него ще се произвеждат и рециклируеми материали, а едва под 5% от постъпилия отпадък ще отива на депо. 
Голяма част от оборудването на софийския завод, което е немско, австрийско и италианско, вече е доставено и чака да приключат строителните работи, за да бъде монтирано.

Заради обилните дъждове през лятото проектът изостана с около месец от графика. За да наваксат закъснението, на обекта работят по 250 души, като за дейностите, които позволяват, машините не спират и вечер.

"Проектът върви по план. Всички закъснения ще бъдат наваксани според новия график, който е одобрен. Заводът ще бъде готов до 27 юли. След това има 20 месеца пробен период", заяви ръководителят на проекта Димитриос Грамматас, представител на изпълнителя - гръцкия консорциум "Актор - Хелектор". По думите му строителните работи вече са изпълнени на 70-75%. "Това ще е най-големият завод за механично-биологично третиране в Източна Европа. Ще завършим проекта навреме. Знаем колко е важен той за София и за общината. Няма да пестим усилия, за да приключим обекта в срок", твърди Грамматас.

Заводът е част от големия проект за управление на отпадъците, който струва 360 млн. лв. От тях 256 млн. лв. са безвъзмездно европейско финансиране. Първата част от проекта - депо за неопасни отпадъци и компостиращи инсталации, вече работи от 1 г. Инсталацията произвежда 600 мегаватчаса ток годишно от преработка на хранителни отпадъци. Толкова е потреблението на 1600 домакинства. От преработката на зелени отпадъци пък се произвежда компост.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване