12/15/14 15:12
(http://pik.bg)

Арабист: Рано е да се каже дали похитителят в Сидни е свързан с "Ислямска държава"

Арабист: Рано е да се каже дали похитителят в Сидни е свързан с "Ислямска държава"

"Все още е много рано да се каже дали похитителят в Сидни е свързан организационно с "Ислямска държава", но според мен външните белези говорят, че става въпрос за симпатизант на терористичната групировка, много силно мотивиран," каза арабистът Владимир Чуков пред БНР.

"Това, което изтича като информация, говори за слаба тактическа и военна подготовка. Той е въоръжен с ловджийска пушка и не разполага с оригиналното знаме на "Ислямска държава". Очевидно е, че по-скоро има желание, отколкото възможности, и това ме кара да си обясня желанието на полицията да свърши разправата с него по мирен начин", добави той.

"Инцидентът показва много неприятни неща за самата Австралия. Това не е първият случай, в който държавата на зеления континент е тясно свързана със събитията от световния джихад. Австралийци се бият в Ирак, в Сомалия, т.е. те са част от джихадизма и трябва да кажем, че австралийското общество трябва да предложи алтернативи на тази част от своето общество – ислямска и арабска, която се оставя да бъдат прихванати от световните терористични организации. Тази история е свързана и с това, което се случи през септември тази година. Тогава австралийската полиция предприе много широкомащабна операция, тъй като е получила информация, че привърженици на "Ислямска държава" са готвили много сериозна провокация – да бъде заклан австралийски гражданин на улицата на Сидни, след което  да бъде увит в знамето на "Ислямска държава". В следствие на тази операция са задържани 15 души, от които едно лице е с повдигнати обвинения", обясни арабистът.

По думите на Чуков, кафенето със заложниците се намира в сърцето на града и е на 20-30 метра от местния парламент, наоколо има много банки и корпорации: "Тази клиентела, която обикновено е в това кафене, е елитна. Очевидно мерките за сигурност са били занижени."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване