12/15/14 13:56
(http://www.dnevnik.bg/)

Съдът не призна малките вложители в КТБ за страна в процеса за лиценза на банката (видео)


Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото срещу отнемането на лиценза на КТБ. Съдът отказа да конституира като страни в процеса 20-ината малки вложители на банката, които присъстват на заседанието, съобщи БНР. Така пред ВАС застават големите акционери в банката – мажоритарният собственик "Бромак" на Цветан Василев и компанията, контролирана от Оманския фонд, и само още две физически лица.

По настояване на "Бромак" на мажоритарния собственик Цветан Василев тази фирма също ще бъде конституирана като страна в процеса – става дума за допълнително конституиране на КТБ АД. Съдът записа специално в мотивите си, че банката е пряко засегната като институция от решението на БНБ. Магистратите мотивираха отказа да се конституират т.нар. малки вложители в КТБ като страна по делото с факта, че те нямат правен интерес от делото, както и с наличието на алтернативни източници за защитаване на интересите им.

Процесът започна въпреки здравословния проблем на една от жалбоподателките, Вера Ахундова, и без представител на БНБ. Ахундова е представила пред съда болничен лист, който обаче според магистратите не отговаря на съдебните стандарти, а двете представителки на БНБ, които дойдоха на заседанието, са упълномощени от управителя на банката, а не от управителния съвет, който всъщност е взел решението за отнемането на лиценза.

Процесът ще продължи на 9 февруари.

Около 15 души от т.нар. малки вложители, чиито жалби не бяха допуснати за разглеждане в процеса, се бяха събрали пред сградата на ВАС. Събирането им, което е своеобразен призив за прозрачност при разглеждането на делото, бе организирано в социалните мрежи под наслов: "За ВАС е изпит КТБ". Те коментират, че отказът на ВАС да ги конституира като страни по делото представлява отказ от правораздаване.

По инициатива на "Бромак" на съдебното заседание са поканени посланиците на Европейския съюз, Русия, Съединените щати, Китай, Япония и депутати от всички парламентарни групи.

Как адвокатът на "Бромак" Менко Менков коментира хода на процеса, вижте във видеото: 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване