12/16/14 13:18
(http://pik.bg)

Илияна Йотова към ЕК: Българите не бива да са жертви на чужди предизборни кампании

Илияна Йотова към ЕК: Българите не бива да са жертви на чужди предизборни кампании

Антиимигрантската политика във Великобритания, внушенията срещу страни от Източна Европа, крайните изказвания на френски политици против членството на България и Румъния в Шенген, ксенофобските настроения изместват европейските правила и създават нови разделителни линии и недоверие. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Илияна Йотова по време на декемврийската пленарна сесия на ЕП в Страсбург, съобщиха от офиса на евродепутата. Според нея, миграцията се е превърнала в предизборна тема и аргумент за политически боричкания, опасен флирт с гражданите и заиграване със страховете на хората за работни места и социални гаранции. „Нито един политически аргумент, нито една политическа цел не може да оправдае подобна политика”, допълни Йотова.

Тя смята, че в момента са нужни координирани действия и отделни правителства и политици в Европа се опитват да блокират изхода от кризата. Евродепутатът призова Европейската комисия да защити правото на българите за свободно движение и правото им на труд в целия Европейски съюз.

По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също призова британския министър-председател Дейвид Камерън да не дискриминира имигрантите от Източна Европа. „Аз съм категорично против това някой да се държи така, сякаш всички поляци, всички румънци и всички българи, които са на европейския трудов пазар, са там именно с престъпни намерения”, заяви Юнкер в свое участие по австрийската телевизия. 

Очаква се в сряда Европейската комисия да представи пред евродепутатите работната си програма за следващата година. „Очаквам ясен ангажимент на еврокомисарите за защита на нашите сънародници от дискриминация, където и да е в ЕС. Българите, които вадят хляба си с достоен труд, не трябва да бъдат заложници на нечия предизборна кампания и да бъдат заклеймявани като „социални туристи“, каза още Илияна Йотова след изказването си в пленарна зала. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване