12/17/14 20:33
(http://pik.bg)

Изплащат до 7 дни гарантираните депозити

Изплащат до 7 дни гарантираните депозити

Фондът за гарантиране на влоговете ще изплаща защитените депозити в срок от 7 дни след като някоя банка изпадне в затруднение, предвижда проект на нов закон, одобрен от кабинета. В момента по закон срокът е 20 работни дни, като той започва да тече чак след отнемането на лиценза на банката.

С новия Закон за гарантиране на влоговете, внесен от финансовия министър Владислав Горанов, се прецизира редът, по който ще се задейства гаранционната схема. Това ще може да се прави не само след отнемане на лиценза, а още след решение на централната банка, с което се установява, че депозитите са неналични и съответният трезор няма да може в близко бъдеще да ги изплати. Такова решение ще трябва да се вземе в срок от 5 дни след като стане ясно, че банката не изплаща влогове, които клиентите са поискали. Третата хипотеза за изплащане на гарантираните депозити е това да става, ако има решение на съда, с което се възпират вложителите да предявяват вземанията си срещу кредитната институция.

Новият закон предвижда и по-висока защита - до 250 000 лв., за определени банкови влогове. Тя ще важи за депозити, в които се влагат средства от продажба на жилище, изплащане на обезщетение след развод или пенсиониране. По-високата гаранция обаче ще е валидна само за период от 3 месеца след като парите са депозирани в банката.

Въвежда се и защита на влоговете с преференциални лихви. В момента тези депозити не са гарантирани от държавата.

С новия закон вноските на банките в гаранционния фонд ще се формират по нов начин. Размерът им ще зависи от рисковия профил на трезорите. Методиката за тяхното определяне ще влезе в сила от 2016 г. Трезорите ще правят вноски и в отделен фонд за преструктуриране на банки. Правомощията на гаранционния фонд също ще се разширят и той ще може да финансира преструктурирането на банки, ако това води до намаляване на загубите за вложителите

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване