12/17/14 12:12
(http://pik.bg)

Радан Кънев: Предложенията за преобръщане хода на пенсионната реформа са направени по странен начин

Радан Кънев: Предложенията за преобръщане хода на пенсионната реформа са направени по странен начин

Предложенията за преобръщане хода на пенсионната реформа са направени по един странен начин в рамките на едно неделно пиене на кафе. Става дума за сериозна криза, породена от начина, по който е взето това решение. Надяваме се с достатъчно дипломация и умереност да преодолеем. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде Фокус“.

„Диалогът ни с ГЕРБ е постоянен. След малко имаме среща на ръководствата на групите от мнозинството и лошото беше, че това решение беше взето извън рамките на иначе добрия непрекъснат диалог.

Страховете на представителите на частните пенсионни фондове са, че една подобна прибързана промяна може да доведе до много тежка ситуация на капиталовия пазар и до тежко обезценяване на личните ни спестовни сметки. Тук става дума за парите за всички хора, раждани след 1960 година, които са реализирали една прилична доходност до момента“, обясни Кънев. 

Найден Зеленогорски допълни, че по-рано днес са имали среща с Търговско-промишлената палата, Стопанската камара и с Асоциацията на индустриалния капитал. „И трите работодателски организации са категорично против тези промени. Хубаво е, когато се прави дискусия по темата да се дискутира и с коалиционния партньор, и с партиите, които подкрепят мнозинството, и със синдикатите, но и с работодателите. Тяхната оценка беше много важна и няма как да я пренебрегнем“, посочи Зеленогорски. 

Позицията на Никола Абаджиев, който е председател на Асоциацията на пенсионните фондове е, че опасенията им се изразяват в това, че това решение, за което има подготвени законодателни промени ще разруши и взриви досегашния модел. „Тоест и решението, което се обсъжда е прибързано и взето без всякакви мотиви и обосновки. Искаме до народните представители да достигне пълна информация за състоянието на пенсионните фондове и за това какви ще бъдат последиците за хората.

Разрушава се пенсионният модел и се премахва възможността на хората да получават допълнителна пенсия. Тези средства, които са натрупали досега осигурените лица, родени след 1959 година, които са 7 млрд. лева, ще се влеят в бюджета на НОИ, без те да могат директно да ги ползват в своя полза“, поясни Никола Абаджиев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване