12/18/14 21:32
(http://www.klassa.bg/)

Всеки, който пие повече от 4 дни в седмицата, попада в опасната зона

 ПИСМО
Със съпруга ми редовно консумираме някакъв алкохол. Не става дума за количествено пиене. Понякога със салата - ракия, а с основното ядене обикновено пием вино или бира. Това си е ритуал, който от години спазваме. Има ли риск за здравето, при положение че пием с храна, и то по малко.
В.М. София
Има 2 критерия, по които се определя рискът от консумацията на алкохол - това е количество и честота. Всеки, който пие повече от четири дни в седмицата, попада в опасната зона, независимо от количеството. А по отношение на количеството се приема условен показател, който мери консумацията в стандартни питиета - чаша вино, малка халба бира или 20 мг концентрат. Ако за мъжете употребата е повече от 21 единици седмично, а за жените над 14, това вече преминава границата на умереното пиене. И влиза в опасната зона. След време, когато човек се усети, разбира, че е пропуснал времето, когато е трябвало да си постави ограничения. Не всеки, който пие много, е алкохолик. Обаче всеки, който пие редовно и в сериозни количества, ще стане алкохолно зависим.
Алкохолът е интересно вещество. Ефектите от него не са само негативни. За разлика от много други психоактивни субстанции, той променя психичното състояние на човек – емоции, мислене и целия комплекс от психични процеси. Ефектът зависи от дозата и е принципно различен, когато тя се увеличи. При първите глътки настъпва релаксация, приятно отпускане. Той  омекотява стреса и напрежението от ежедневието, „отваря” ни за социални контакти. Активира и центъра на удоволствието. Повишава настроението, дава една освободеност и бъбривост. Затова става част от социалните контакти или ритуали за семейни вечери.
В по-високи дози поради токсичния ефект върху повечето тъкани и системи в тялото сериозно вреди. Първо върху психичното състояние, а след това води до сериозни здравословни проблеми. И ако наркозависимите извършват кражби и престъпления, за да си набавят пари да купят дрога, алкохолнозависимите пък стават агресивни. Престъпленията, които се извършват под влияние на алкохола, са драстично груби и жестоки – домашно насилие и физическа агресия, която често е брутална. Голяма част от пътнотранспортните произшествия стават под въздействие на алкохола. Затова Световната здравна организация дава конкретни и ясни показатели за проблемното ниво на употреба. По тях всеки сам може да се ориентира и да вземе мерки, преди да са настъпили сериозни увреждания и здравословни проблеми.
Тенденция от последните години е да се пие по-малко концентрат за сметка на леките алкохолни напитки. Започва макар и бавно да се връща културата на виното и масово – бира. Това е една от позитивните тенденции, защото ниската алкохолна концентрация и по-високото разреждане с течности намаляват риска за здравето.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване