12/18/14 11:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Путин: Икономиката на Русия ще се възстанови до две години (хронология)


Руската икономика ще се възстанови от кризата на валутния пазар в рамките на две години. Това обеща президентът Владимир Путин на годишната си голяма пресконференция.

Той посочи, че основната причина за влошаването на икономиката на страната са външните фактори - ниската цена на петрола, санкциите, наложени от Запада заради намесата на Русия в кризата в Украйна и отслабеният растеж на световно равнище. Президентът ще си сътрудничи с правителството и централната банка в борбата с девалвацията на рублата.

Путин призна, че следващите две години ще са тежки за руската икономика но посочи, че управляващите ще вземат всички необходими мерки, за да бъдат намалени до минимум последствията за бизнеса и гражданите и съхранени социалните програми и увеличенията на пенсии и заплати.

Той обяви действия в посока улесняване на дейността на малкия и средния бизнес, както и връщане на възможно най-много капитали в Русия чрез "данъчна амнистия". Според него най-важната задача на икономическата политика е развитието на вътрешния пазар и диверзификацията на производството и търговията.

Във външнополитически план Путин повтори тезите си за намесата на Запада в свалянето на президента Виктор Янукович в Украйна, като отрече пряката намеса на Русия в конфликта в Източна Украйна и призова към неговото мирно решение. Той посочи, че Кремъл взима необходимите мерки за защита на суверенитета и националните си интереси, но не заплашва никого.

Президентът потвърди ангажиментите на Русия към задълбочаване на съдействието със стратегическите партньори на страната, сред които са Китай и Иран.

"Дневник" предоставя хронология на пресконференцията на Владимир Путин и неин запис.






14:18 "Съхраняването на макроикономическата стабилност и икономиката е най-важната ни задача", завърши пресконференцията си Путин. "Икономиката ни обезателно ще се приспособи към ниските цени на енергоносителите и ще се диверзифицира", добави той. "Ние ще укрепим позициите си както вътре в страната, така и на международната сцена и световния пазар. Най-важното е защитата на социалното благополучие на хората", заяви той и обеща, че през 2015 г. пенсиите ще се индексират към реалната инфлация. "Всички проблеми на хората ще бъдат решени", заяви.

14:16 Последният въпрос към президента е свързан с началото на икономическите затруднения на страната, които според задалия го журналиста са започнали преди няколко години заради кадрови и структурни проблеми. Путин отговори, че държавният глава носи лична отговорност за всичко, което се случва в страната и добави, че кадровите проблеми са налице, но не са преодолими, стига да се носи лична отговорност.

14:14 Президентът заяви, че Русия защитава "политическата реабилитация на всички потиснати народи", в това число кримските татари. Той посочи, че татрският език е получил статут на официален в Крим, а татарите са "пълноценни гражданите на Руската федерация". Що се отнася до земята, а на която те живеят, Путин каза, че проблемите трябва да бъдат решени "в съответствие със закона". Той обеща, че правителството ще се занимае с изграждането на "социална инфраструктура" на Крим, стига да има средства за това.

14:08 Путин обяви готовността си да поддържа "морално и финансово" многодетните майки в Русия

14:04 Президентът посочи, че ниската цена на петрола се отразява зле на петролните фирми, тъй като това значи, че те няма да могат да инвестират в проекти за труднодостъпни находища с по-висока себестойност. Той изрази съмнение, че за балансиране на цената на петрола е необходимо споразумение между САЩ и производителите от ОПЕК

14:02 Путин заяви, че ще вземе мерки в посока подобряване на и увеличаване на търговията между Русия и Иран, но това зависи и от Техеран, и от условията на международните пазари. От значение е и ниската цена на петрола и санкциите срещу Иран, посочи Путин. Той подчерта, че Русия ще продължи да поддържа ядрената програма на Иран и похвали "голямата гъвкавост" на политиката на Техеран в областта. 


13: 56 Запитан дали хората, които ръководят държавни фирми, в това число приближение на самия Путин, а печелят "милиони бонуси" и "живеят в дворци", докато много руснаци нямат пари за хляб, президентът отговаря, че заплатите на шефовете на фирмите трябва да бъдат сравнявани не със средната заплата на руснаците, а с тези на работещите в световните компания. "Въпреки това  е необходимо да бъде спазван принципът на социална справедливост", заяви Путин. "В близкото ми обкръжение няма чиновници, а само колеги. Аз държа на разстояние хората, с които работя", добави той.

13:47 На регионално ниво, отношенията на Русия със съседите ѝ са "дружески и сърдечни", заяви Путин и даде пример, че "Росатом" строи и поддържа ядрени централни в балтийските държави.

13:43 На въпрос дали е възможно да бъде създаден общославяснки съюз, Путин отговаря, че те се намират в сложно икономическо положение и са зависими от давления, свързани с днешната конюнктура и санкции.
"Малките страни са много зависими и суверенитетът име е заплашен, но съм уверен, че в тези народи ще се съхрани културното и духовно единство. То е невъзможно да се унищожи", заяви президентът

.@xenia_sobchak challenges #Putin on extrajudicial reprisals in Chechnya. "Why did you let her speak?" says Putin. pic.twitter.com/fG4PTmZ6z6

— Christopher Miller (@ChristopherJM) December 18, 2014


 

13:36 Запитан как може да бъде урегулиран конфликтът в Северна Грузия, Путин посочи, че от най-голямо значение е волята на жителите на съответната територия - Абхазия, например, поискала сама да се присъедини към Русия. "Русия не може да бъде обвиняване, че провокира тези събития", каза той. "Трябва да има политически диалог и Русия би направила всичко в името на този диалог. За жалост обаче ние нямаме почти никакъв контакт с Грузия", добави президентът.
Според него, ако управляващите в Тбилиси имат желание за това, Русия би отворила вътрешния си пазар за грузински фирми

13:29 Путин посочи, че много държави днес искат да се присъединяват към Шанхайското икономическо сътрудничество. Той добави, че Китай е най-големият търговски партньор на Русия, а за страната е много важно да диверзифицира своята търговия. Президентът изброи редица общи проекти между Пекин и Москва, в това число космически и ядрени.
Той подчерта, че Китай и Русия имат много общи интереси в международните отношения и в Съвета за сигурност на ООН.

13:24 Русия заема балансирана позиция по отношение на Кипър и искаме решение, което да урежда и Северен, и Южен Кипър, отговори Путин на въпроса на турски журналист. Той посочи, че най-важна за решението на острова е желанието на жителите му.
"Не се и съмнявам, че Западът ще поиска от Турция да се присъедини към санкциите. Ердоган обаче е стабилен мъж, не се поддава. Ние сами решаваме отношенията между двете ни държави", добави Путин и зави, че между Анкара и Москва има "много общи интереси" и сред целите му е сближаване между двете страни.

13:20 "Не знам колко е вредна Кока-колата, специалисти казват, че е вредна, особено за децата", каза Путин. "При наличие на "отечествени" безалкохолни напитки, ние сме длъжни да ги подкрепяме", добави той.


13:16 Президентът заяви, че при високият лихвен процент, определен от централната банка ще стане много трудно плащането на ипотечните кредити. Той изрази надеждата си, че банките няма веднага да повишават лихвите и обеща, че ако лихвеният процент се задържи висок, правителството ще разработи инструменти за подкрепата на онези, които имат ипотеки.
"Лихвеният процент беше увеличен в името на макроикономическа стабилност. Само въз основа на такава стабилност можем да се развиваме", посочи Путин. Той добави, че лихвите за малкия и средния бизнес са запазени на равнище от 6.5% и е възможно този принцип да се наложи и при ипотечните кредити.

13:10 Путин посочи, че днес вътрешният пазар създава големи възможности за развитието на бизнес в областта на селското стопанство и според него отрасълът ще се развива през следващите години. Правителството е поело задължение да инвестира повече в селскостопански дейности и образование в областта.

13:08 Казахстан също ще успее да излезе от кризата, в която заедно с Русия се намира целят Евразийски съюз, каза Путин. Той подчерта, че интеграцията между страните от съюза е от особена важност, а през последната година търговията между тях е нараснала с 50%

13:05 "Смятам, че ние сме прави в Украинската криза, а Западът греши", заяви Путин и добави, че наложените срещу Русия санкции са в разрез с международното право. Той заяви, че страната ще положи всички усилия в предотвратяването на тероризма и международната престъпност както и за развитието на световната икономика.

Putin: "We are not attacking anyone." pic.twitter.com/4jGFIzSkfb

— Christopher Miller (@ChristopherJM) December 18, 2014



13:04 На въпроса на Би Би Си дали Путин е наредил "създаването на нова Студена война" и ежедневните полети на руски самолети над западното въздушно пространство, президентът отвърна, че Русия единствено "защитава своите национални интереси" и не напада никого във военен или политически смисъл. Според него, Западът е недоволен от това, че Кремъл взема необходимите мерки за осигуряване на сигурността си.
Путин заяви, че след разпада на СССР Русия е прекратила полетите на стратегическата си авиация, но въпреки това САЩ и други държави са продължили да ги извършват, и по тази причина преди няколко години те били възстановени. "Какво правят американски ядрени оръжия в Европа?", запита президентът.
Той повтори, че увеличението на военния бюджет на Русия цели единствено обезпечаване на сигурността на Русия, което западните държави опитват да забранят. "САЩ създаде опасност за нас като разположи ПРО в Аляска и Европа. Въпреки това твърдят, че ние сме заплаха", добави Путин.

12:56 Запитан при какви условия ще се извърши "данъчната амнистия" за капиталите, които днес се намират в офшорните зони Путин отговори, че лично ще следи да няма никакво съдебно или данъчно преследване срещу онези, които решат да върнат капиталите си в страната. Той добави, че няма да има "филтър" на онези, на които ще бъде дадена "амнистията".

12:50 "Руснаците - и бедни, и богати - са настроени патриотично", заяви Путин и описа руския народ като монолитна общност от "християни и работари". Той добави, че руският бизнес може да бъде силен само "с помощта на силна руска държава".

12:48 "В Русия няма да има дворцов преврат, понеже нямаме дворци", пошегува се президентът. Той заяви, че няма опасност от загуба подкрепа към управлението, тъй като "хората в сърцата си знаят, че действията на ръководителите в страната, в това число и аз, са правилни".
Путин отново осъди "държавния преврат" в Киев, който според него е извършен с подкрепата на Запада. Според него, новото управление е получило политически и икономически обещания от Запада, които няма да бъдат изпълнени и определи като грешка ориентирането на Украйна към ЕС.
Той добави, че Западът би могъл да предотврати гражданската война в Украйна, ако беше възпрял "извършителите на държавния преврат в Киев".

12:40 Путин сравни методите, прилагани в Русия в борбата с чеченските терористи с тези, приети от САЩ след 11 септември и стандартната практика в Израел.

12:30 "Олимпиадата в Сочи беше помрачена от събитията в Украйна. Това обаче не беше наше дело", заяви Путин. Президентът избори различни дейности на правителството на Русия в подкрепа на спорта и пое задължение спортът да продължава да се развива.

12:26 "Михаил Ходорковски беше помилван, без да изискваме от него да не се занимава с политика", заяви Путин, запитан какво е отношението му към потенциална политическа кариера на Ходокровски. "Реших да го помилвам по хуманитарни причини", добави той. 

"Чуждые НАМ политические цели" - это "пятая колонна". Очень точная фраза. Так он и считает.

— Ходорковский Михаил (@mich261213) December 18, 2014



12:24 Президентът заяви, че Русия ще опита да подкрепят всички проекти, които имат "социална, а не търговска цел", които помагат за развитието на младежта на Русия. Той изтъкна, че правителството отпуска стипендии за висше образование и избори различни проекти, които управляващите провеждат за подкрепа на образованието и спорта при младежите.

12:19 "Всичките ни действия целят сплотяване, а не разделяне на руското общество", заяви Путин, запитан дали в Русия опозицията бива потискана и преследвана. Той заяви, че опитите да се разрушава руската държавност няма да бъдат толерирани, а в Русия има "хора, които изпълняват политическите цели на други държави".

Putin defends his use of the term "fifth column" and says he was working to bring society together not drive it apart.

— Andrew Roth (@ARothNYT) December 18, 2014



12:15 Запитан за здравната реформа, която води до намаляване на броя на легалата и болниците в някои региони на Русия Путин отговори, че "образованието и здравеопазването са сред най-важните приоритети на правителството". Той посочи, че "медицинската общност" е взела важно участие във взимането на решенията по новата реформа, а целта е преди всичко предоставяне на по-добра здравна услуга на гражданите. Путин заяви, че няма да даде оценка на реформата, провеждана в Московска област.
Според президента най-важно е въвеждането на нови технологии и подобряването на здравните услуги.

12:08 Централната банка не планира да ограничава износителите в начина, който употребяват валутата си. На този етап това няма да се случва и в енергийните компании с държавна собственост. 

12:05 Путин посочи, че обръщането на Русия към Източна Азия е част от глобална тенденция на задълбочаване на връзките на целия свят с региона. Той заяви, че източноазиатските държави се нуждаят от много енергийни ресурси, а договорите с тях са договорени "много отдавна", а само реализирани тази година.
Според него големият газов проект с Китай несъмнено е рентабилен, а той ще позволи да се свържат западната и източната тръбопроводна инфраструктура, което е "изгодно за всички участници на пазара".
Путин добави, че проектът ще оживи икономиката на Източна Русия и ще създаде работни места.
Що се отнася до новите договорености с Турция, той заяви, че те целят задоволяването на нуждите на вътрешния пазар на Турция. "Създаването на газов хъб между Турция и Гърция не е наша работа", добави той. 



11:57 Според Путин сепаратистите са готови на мирно решение, но украинската армия не иска да напусне Югоизточна Украйна. Президентът посочи, че армията държи пленници неправомерно. Той повтори, че е необходимо спазването на договореността от Минск, но украинската власт не е готова да спазва своите задължения според нея. Путин заяви, че в момента Киев не уважава правата на жителите на Донбас. 

11:55 Президентът заяви, че основната задача при решаването на кризата в Украйна е да се намери мирно решение, в съответствие с международното право и правото на самоопределението на народите. Според него всички трябва да "уважават правата на жителите на "Югоизточна Украйна". Той посочи, че трябва да бъдат възстановени икономическите връзки с Донбас, а банките в областта - отворени отново.
Путин се обяви за спазване на споразумението от Минск. Той добави, че е сигурен в желанието на Петро Порошенко да разреши кризата, но за това пречат други представители на украинската власт.

11:50 "Русия има естествено желание да се съхрани като нация и като държава", заяви Путин и добави, че след края на Студената война "западните партньори" през цялото време опитват да пречат и дискредитират Русия. Той посочи като пример "опитите за осуетяване на олимпиадата в Сочи".
"Казват ни, че е несправедливо да сме собственици на собствената си земя. В Крим защитихме правото си на съществуване и суверенитет", каза той. "Искаме икономиката ни да бъде независима", въпреки санкциите, добави Путин

Ukrainian journo asking how many Russian soldiers fighting in #Ukraine.#Putin:they followed the call of their hearts pic.twitter.com/3eyPzQOZXo

— Bernd Grossheim (@bgmosk) December 18, 2014



11:45 Путин заяви, че загиналите руснаци в Източна Украйна са били "невъоръжени журналисти", които са изпълнявали дълга си по отразяване на събитията. Той добави, че в Русия има украински пленници, но те са обвинение в "организиране на терористична дейност".
Президентът добави, че в Източна Украйна воюват "опълченци", а единственият агресор в Донбас е украинската армия, която действа по заповедите на "взелото властта с държавен преврат" управление в Киев.

11:40 "След падането на Берлинската стена ни беше обещано, че НАТО няма да се разширява на изток. Това обаче стана два пъти", заяви Путин. Той посочи, че основният проблем на международните отношения днес е, че Западът решил, че е спечелил Студената война, но "не спрял да строи стени след нея", въпреки всички "опити за помирение и жестове" на Русия.

11:37 "Трябва да се работи, а условията ни притискат днес да бъдем иновативни, да даваме свобода на предприемачите и да гарантираме правата на собственост", заяви Путин. Според него най-важна е конкуренцията в производството и развитието на всички райони на Руската федерация.
Той напомни, че е въвел четиригодишна "данъчна ваканция" и тригодишна "регулаторна ваканция" за малкия и средния бизнес.

Putin with a little side-kick at EU bureaucracy: compared to Brussels, our bureaucrats have an easy time.

— Joerg Forbrig (@JoergForbrig) December 18, 2014



11:35 Путин заяви, че Русия не е заплашена от "бюрократизация" на процеса на вземане на решение, а основният проблем е конюнктурата на икономиката. Той добави, че е важно да "се създадат благоприятни условия за бизнес", но това е трудно в условията на много малко средства от продажба на петрол.
Според Путин особено важно е развитието на високи технологии, тъй като в тях има "много и бързи пари".

11:30 "Трябва да работим с износителите, за да печелим чуждестранна валута", заяви Путин. Той посочи, че борбата с инфлацията при бензина и хранителните продукти е най-важната цел на правителството. 

11:25 Путин заяви, че е възможно икономиката на страната да се нормализира дори и през първите две тримесечия на 2015 г., но това зависи от "прекалено много непредсказуеми фактори". Той добави, че има пълно доверие на политиката на правителството и централната банка, а икономиката и населението на Русия ще се приспособят към дейност при ниски цени на енергоносителите. Путин заяви, че основният лихвен процент няма да бъде държан на ниво от 17% дълго, но това е било "необходима мярка за стабилизиране на валутния пазар"

11:20 Президентът посочи, че ръстът на Русия ще се възстанови до две години, тъй като световната икономика расте и тя се нуждае от енергийни ресурси, но повтори, че дивезификацията на икономиката на страната е ключова цел. Путин заяви, че Русия разполага с достатъчни резерви и ресурси, които ще позволят "нормализирането на икономиката". С това изказване завърши встъплението на президента.



11:17 Путин хвърли вината за икономическите трудности на страната върху външни фактори и добави, че най-важната задача пред Русия е води собствена икономическа политика. Основният фактор според него е цената на петрола.
Президентът подкрепи политиката на централната банка и изрази сигурността си, че курсът на рублата ще се стабилизира, но не отрече възможността от инфлация и увеличаване на цените.
Според Путин най-важното е подпомагането на хората и запазването на социалната подкрепа но той добави, че е възможно те да бъдат свити.

11:15 Президентът съобщи, че през последната година пенсиите са увеличени на 2 пъти, а заплатите растат. Путин постави акцент и върху увеличаването на възможностите на руската армия.

11:10 Владимир Путин започна годишната си пресконференция със съобщение за ръста на БВП. Според него за първите 10 месеца той ще е 0.6-0-7%. 
Той посочи, че ръстът на производството е 1.7%, а безработицата в Русия е под 5%. Ръстът на военно-промишления комплекс през 2014 г. е 3.3%.
Путин обяви, че няма да има дефицит и дори ще има бюджетен излишък. Той посочи, че в страната има положителна демографска динамика и ниска смъртност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване