12/18/14 20:58
(http://www.dnevnik.bg/)

С нова поправка осигурените може да се окажат длъжни да препотвърдят избора на пенсионен фонд


Родените след края на 1959 г., които вече са избрали частен пенсионен фонд и имат лична партида в него, ще трябва в кратък срок да препотвърдят желанието си да продължат да се осигуряват в него. В противен случай натрупаните по сметката им вноски ще бъдат прехвърлени автоматично в солидарния фонд на Националния осигурителен институт (НОИ). Текстове, които отварят врата за това утежнение за гражданите, са били гласувани експресно на днешно заседание на бюджетната комисия, информира "Капитал Daily" в броя си в петък. 

Така от промените в осигуряването, прокарвани от ГЕРБ, ще бъдат засегнати не само новите осигурени, които тепърва ще навлизат на пазара на труда след като законът влезе в сила, но и всички над 3.3 млн. вече осигуряващи се. 

Досега обсъжданият вариант предвиждаше редът и начинът на избор на първоначално осигуряващите се след 31 декември 2014 г. да се определят с акт на Министерския съвет. Сега алинеята е променена и е насочена към всички осигурени. 

Според източник на "Капитал" в проект за наредба, подготвян от експерти във финансовото министерство, е предвидено всеки вече осигурен в универсален пенсионен фонд изрично да заяви желанието да остане в него. Все още не е окончателно записано какъв да е този срок, но твърдението е за един месец. Информацията беше косвено потвърдена и от изказване на Владимир Каролев, съветник на икономическия министър, пред Би Ти Ви в сряда вечерта. И според него срокът ще е само 1 месец. Ако тези информации са верни, това ще означава над 3 милиона души да трябва да се редят на опашка пред своя фонд и заради краткия срок може да се откажат и така средствата им да се запътят към НОИ. 

От пресцентъра на Министерството на финансите отрекоха да подготвят наредба, в която да е разписан такъв срок.

В четвъртък по план бюджетната комисия трябваше да е закрита и да изслушват ресорния орган на одиторите по казуса "KPMG - КТБ". Заседанието беше отложено заради дебати в зала и затова на него са присъствали малка част от членовете на комисията. Изненадващо председателят Менда Стоянова е предложила текста с новата добавка. Дебат не е имало и гласуването е минало бързо. "Това е само техническа поправка", каза пред "Капитал" Йордан Цонев от ДПС, който е присъствал на заседанието.

Предложението е било подкрепено от ГЕРБ, ДПС и от двамата представители на Патриотичния фронт. Въздържали са се от БСП и БДЦ. На комисията не са присъствали депутати от Реформаторския блок, "Атака" и АБВ.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил на министъра на финансите да подготви текстове, според което да е възможно прехвърлянето на партиди не само от частните фондове към НОИ, но и в обратна посока. Как ще става това, обаче засега е неясно, защото в държавния фонд парите се трупат общо, а не по лична сметка на осигурения, и не се инвестират, а веднага се харчат. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване