12/18/14 18:46
(http://pik.bg)

Склуптор: Унищожаваме паметниците, унищожаваме паметта

Склуптор: Унищожаваме паметниците, унищожаваме паметта

Преместването на паметника "1300 години България" не беше най-коректното решение. Това е едно от най-неадекватните и несъстоятелни решения. Не е възможно той да бъде преместен и преаранжиран на друго място, защото ще загуби своя смисъл. Паметникът е част от едно цялостно пространство пред НДК.

Това заяви скулпторът професор Валентин Старчев, автор на паметника "1300 години България" в градинката пред НДК, за който днес СОС взе решение, че ще бъде премахнат, а на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк пред БГНЕС.

Проф. Старчев е категоричен, че възстановяването на този паметник ще струва много по-малко средства, отколкото разрушаването му.

"Разрушаването означава сваляне на скулптурните композиции и взривяване на всичко друго, което е изградено от един много сериозен и плътен бетон със стабилни основи. Това ще струва много скъпо. Да не говорим, че още по-скъпо ще струва едно възстановяване някъде другаде в Южния парк или на някакви други места. Скулптурите, които са фигури с височина 6 метра, също не могат да бъдат изложени и в Музея на София. Представяте ли си по какъв начин биха стояли и къде?", заяви проф. Старчев.

"Решения, в които няма размисъл, няма анализ, няма никакви размишления, които можеха да станат в един хубав разговор, който можеше да бъде проведен, каза още той и съобщи, че официален разговор с него по повод съдбата на паметника не е бил проведен."

"Да, имало е откъслечни срещи, но официален разговор със служители на Общината не е правен. На него можехме да обсъдим проблемите и характера на пространството пред НДК и кои паметници как биха стояли в това пространство, а също така какво е тяхното значение, какво е значението на паметника "1300 години България" за самата страна", каза още проф. Валентин Старчев.

Според него в момент, когато празнуваме 1000 години във връзка с паметника на цар Самуил, а искаме да съборим паметника 1300 години, не е държавническо решение. Особено и на фона на прехвърчащите искри между София и Скопие за българската история ние да съборим паметника на "1300 години България" - не виждам смисъл и здрав разум.

"Не съм против паметника на Първи и Шести полк, но нека да бъдем коректни и в отношението си и степенуването на нещата. Нека да бъдем коректни и по отношение на начина, по който разсъждаваме върху развитието на българската държава и да можем да степенуваме отделните събития и паметници."

"Но решението е такова. Не знам как ще се продължи една такава политика по отношение на българската култура", заяви още проф. Валентин Старчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване