12/19/14 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Европарламентът одобри споразумението за асоцииране с Грузия

 Eвропейският парламент одобри споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС.

Това стана с мнозинство от 490 срещу 76 гласа от евродепутатите на пленарно заседание на Европарламента в Страсбург, предадоха ДПА и ТАСС.

Това е третото подобно споразумение с източен съсед на ЕС, което ЕП ратифицира в последните три месеца. Предишните две бяха с Украйна и Молдова.

Преди да влезе в сила, споразумението, което установява тесни политически връзки и отстранява търговските бариери между ЕС и Грузия, трябва да бъде ратифицирано и от 28-те страни членки на Евросъюза. 10 вече са направили това, обяви днес грузинският президент Гиорги Маргвелашвили.

„Днес е изключителен и много важен ден за моята страна, който ни изкачва нагоре по стъпалата към европейското семейство на нациите“, каза той след вота в Страсбург.

Маргвелашвили допълни, че страната му се надява един ден да се присъедини към ЕС.

Освен споразумението евродепутатите приеха и незадължителна за изпълнение от държавите членки

резолюция за положението в Грузия.

В нея се изказва подкрепа за териториалната цялост на страната и се призовава Русия „да преразгледа признаването на Абхазия и Южна Осетия“ и да поеме ангажимент да не използва сила.

В текста се казва още, че евродепутатите „подкрепят своевременното въвеждане на безвизов режим, когато всички условия за това бъдат спазени“.

В резолюцията се съдържат и критики към Грузия. Депутатите изразяват своите опасения „по повод потенциалното използване на съдебната система в борбата срещу политическите опоненти, което може да подкопае усилията на грузинските власти при провеждане на демократичните реформи“ и призовават Тбилиси „да избегне превръщането на системата на правосъдието в инструмент за политическо възмездие“.

България поздрави Грузия с ратифицирането на документа.

„Поздравяваме Грузия по повод ратификацията... Споразумението ще доближи Грузия до Европа в икономически, политически, социален и правов аспект“, се посочва в изявление на външния министър Даниел Митов.

България остава силно ангажирана с европейската перспектива на Грузия,

която изисква по-нататъшно прилагане на демократичните принципи, зачитане на човешките права и основните свободи и гарантирайки върховенството на закона, се посочва в изявлението.

В него се заявява още, че споразумението за асоцииране е един от структуроопределящите фактори на двустранния дневен ред между България и Грузия.

В изявлението се потвърждава още „твърдата подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Грузия“ и очакване ползите от Споразумението за асоцииране да се разпрострат върху цялата международно призната територия на Грузия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване