12/19/14 05:44
(http://www.klassa.bg/)

ЕС слага лимит за плащания с карти

 Таксите за обслужване на дебитни и кредитни карти ще имат таван според нова директива на Европейския съюз (ЕС), пише Financial Times, цитиран от Invrestor.bg.

 

В сряда вечерта преговарящи от страните членки на ЕС и Европейския парламент се съгласиха да изготвят проект за налагане на максимални такси за обслужване на картовите транзакции. По този начин политиците искат да намалят мултимилиардните приходи в евро на европейските банки. Новата директива ще трябва официално да бъде одобрена от страните членки на ЕС и от Европейския парламент в началото на следващата година.

 

Според регулацията таванът ще бъде около 0,2% от стойността на трансакцията за дебитни карти и 0,3% от трансакцията за кредитни карти. Очаква се най-голямо въздействие да се усети на пазари като Германия, в която основната такса при кредитните карти е 1,8% от сумата, и в Полша, в която тя възлиза на 1,6% от трансакцията.

 

Търговците на дребно плащат на банките около 13 млрд. евро годишно за трансакции. 70% от тази сума се дължат на междубанковите картови такси за извършване на трансакцията.

 

Издателите на карти и банките обаче предупреждават, че законодателната реформа ще има обратен ефект. Търговците ще приберат всички спестявания от ограниченията на таксите, а потребителите ще плащат повече чрез предварителни банкови такси. От решаващо значение за решението е че MasterCard загуби обжалването си в съда срещу Европейската комисия. ЕК твърди, че междубанковите картови такси нарушават директивата за конкуренцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване