12/19/14 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Уикилийкс: ЦРУ смята за неефективно унищожаването на екстремистки водачи

 Преди повече от пет години ЦРУ е стигнало до извода за неефективността на програмите за унищожаване на лидери на екстремистки и антиправителствени движения, съобщава сайтът Уикилийкс, позовавайки се на доклад на американското разузнаване.

Документът, озаглавен "Най-добрите практики в борбата срещу антиправителствените движения: операции за унищожаване на приоритетните цели като ефективно средство" е от 7 юли 2009 година. В него се посочва, че "потенциалният негативен ефект от тези операции се изразява в нарастване на подкрепата за бунтовниците ... укрепване на връзките на въоръжените групировки с населението, радикализация на останалите водачи, създаване на вакуум, който могат да запълнят още по-екстремистки групировки".

Според анализатори на ЦРУ, затворът за бунтовнически водачи също е нежелателна перспектива. Дава се пример с бореца срещу апартейда Нелсън Мандела, който, дори и от затвора в Южна Африка оказваше влияние върху своите поддръжници.

Уикилийкс отбелязва, че и след изготвянето на този доклад, САЩ продължават въздушните удари с безпилотни самолети, при които загиват десетки хора, главно в Пакистан и Йемен.

В четвъртък Пентагонът съобщи, че в резултат на въздушни удари по позиции на"Ислямска държава" в Ирак в последно време са били унищожени няколко водача на тази групировка.









РИА Новости

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване