12/20/14 08:55
(http://www.klassa.bg/)

Атентатът в Бургас насочил Хизбула по следите на агент на МОСАД

 От Хизбула са започнали да разследват Мохамед Шорба, високопоставен представител на звеното за външни операции на ливанската терористична група за предателство по обвинения, че е агент на Мосад, разузнавателната служба на Израел, съобщи ливанският вестник „Дейли стар” в петък.

Хизбула започват да подозират възможността да има чужд агент в редиците им след атентата срещу автобус в българския курортен град Бургас през 2012 г., при който загиват петима израелски туристи и местен шофьор на автобус, се казва в публикацията, която се позовава на анонимен източник от службите за сигурност ,

Подозренията в организацията се събуждат, когато българският вътрешен министър я обвинява, че стои зад нападението. Шорба е уведомил Израел, че Хизбула стои зад нападението, а Ерусалим, от своя страна, е препредал информацията на българските власти, се казва в статията.

Шорба, за когото също се твърди, че е играл ключова роля в убийството на лидера на Хизбула Имад Мугниех през 2008 г. в Дамаск, е осуетил пет опита на организацията да отмъсти за смъртта му, като по този начин предизвикал  подозренията на Хизбула, се казва в публикацията.

Покушението срещу Мугниех е смятано за тежък удар по организацията и макар че Израел никога не поема отговорност, Хизбула обвинява Ерусалим за нападението.

За ареста на шпионин във върховете на Хизбула бе съобщено най-напред във вторник от ливанската новинарска агенция ел-Нашра. В четвъртък, Ал Джазира идентифицира мъжа като Шорба, жител на южноливанския град Набатия.

Според публикацията на ел-Нашра освен предполагаемото му участие в убийството на Мугниех в Дамаск, той е участвал и в ликвидирането на лидера от Хизбула Хасан ал-Лакис през декември 2013 г.

Според кувейтския всекидневник Ал Раи, предполагаемият агент на Мосад в миналото е отговарял за личната сигурност на ръководителя на Хизбула Хасан Насрала. Според „Дейли стар” Шорба и други четирима са арестувани, след като са наблюдавани шест или седем месеца.

Неназовани източници са заявили пред ел-Нашра че “сътрудникът”, разкрит преди няколко седмици, е бил служител в звено 910, което отговаря за “външните операции срещу конкретни израелски цели.” Шпионинът е работил като търговски пътник и е бил вербуван от Мосад в “западноазиатска страна,” съобщава ел-Нашра.

Според първоначалната публикация Шорба е разобличил и други агенти на Хизбула, включително Мохамед Амадар, арестуван в Перу в края на октомври с експлозив и детонатори след подсказване от Мосад; Хосам Якуб, осъден в Кипър за планиране на атаки срещу израелски туристи през март 2013; и Дауд Фархат и Юсеф Аяд, арестувани през април 2014 в Банкок за планиране на терористични атаки срещу израелски туристи в Тайланд. Няма реакция от страна на Израел по публикациите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване