12/20/14 12:20
(http://pik.bg)

Глобиха с 2 бона "Карфур" за незаконни кюфтета и яхнии

Глобиха с 2 бона "Карфур" за незаконни кюфтета и яхнии

Бургаският административен съд се произнесе окончателно за казуса с топлия бар с манджи в хипермаркет "Карфур" в мол "Бургас Плаза", съобщава "Флагман".

Френската верига магазини, която в България е под гръцки франчайз, ще плаща глоба от 2 бона, тъй като нямала право да продава готвените си ястия като кюфтета по чирпански, пиле с картофи и много други приготвени на място храни. Нарушението бе установено от Областната дирекция по безопасност по храните пет години след отварянето на магазина в Бургас.

Припомняме, че на 7 март т.г. инспектори по храните изненадващо запечатаха топлия бар и дадоха нареждане да се унищожат на момента готовите манджи. Хипермаркетът се рекламираше с прясно приготвената храна, а промоциите с кебапчета на символични цени пълнеха с магазина по шевовете с огладнели клиенти. Странно защо този факт не бе забелязан 5 години. До топлия бар има и обособени места, където бургазлии могат да похапнат на крак.

Припомняме още, че по време на инспекцията документите на фирмата собственик – „КМБ България” ЕАД за този вид готварска дейност не били съвсем изрядни. Първоначално инспекторите констатирали, че в големия хранителен магазин не са осигурени подготвителни кътове за топлинната обработка на зеленчуците и месото. От хипермаркетът не представили задължителната мониторингова програма на приготвянето на храните. Инспекторите дали предписания обектът да се приведе в съответствие със здравно-хигиенните изисквания за заявената дейност. От „Карфур” веднага обжалвали нарежданията на инспекторите по храните.

Месец по-късно инспекторите се върнали в магазина. Чак тогава те установили, че в обекта се произвеждат на място ястия, десерти, салати, които не са включени в разрешените дейности в удостоверението за регистрация. Издали отново предписание, с което производството на място в обекта на готвени ястия, десерти и салати било спряно. Със заповед от Директора на ОДБХ Бургас било разпоредено да се унищожат на кюфтета по чирпански и другите специалитети на магазина.

На 15 април т.г. инспекторите се върнали за трети път в обекта в мол „Бургас Плаза” и чак тогава съставили акта за 2 бона.

Наказателното постановление този път било написано  безпогрешно и адвокатите на гърците нямали за какво конкретно да се захванат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване