12/20/14 08:41
(http://www.klassa.bg/)

Путин подведен за Крим от свои съветници

 На секретно съвещания при руския президент Владимир Путин през февруари тази година по време на зимната Олимпиада в Сочи помощниците му го убедили, че страната има сили да се справи с възможните санкции на Запада при присъединяването на Крим, както и с финансовата ситуация при атака срещу руската рубла. Това съобщава „Блумбърг”, позовавайки се на двама от участниците в съвещанието.

 

На практика именно след уверенията на съветниците си, Владимир Путин е дал зелена светлина на присъединяването на Крим, твърди агенцията. Сега обаче направените през февруари изводи

 

изглеждат като  груба грешка

 

Рублата се обезцени почти два пъти от тогава и на 16 декември би всички рекорди, достигайки стойност от 100 рубли за евро и от 80 рубли за долар.

 

Русия изпадна в най-тежката си криза от 1998 г. досега, когато девалвацията на рублата и сривът на икономиката удариха и световните пазари. Въпреки интервенцията на руската централна банка и хвърлените на пазара 87 милиарда долара засега нещата не се променят към по-добро.

 

„Блумбърг” смята, че за да стабилизира националната валута, централната банка на Русия ще трябва да похарчи още поне 70 милиарда долара. Това влошава и ситуацията с руския валутен резерв - ако на 3 януари 2014 г. той беше 510.5 милиарда долара, то към 12 декември намаля до 414.6 милиарда долара.

 

Именно валутните резерви на страната

 

имат за Владимир Путин сакрално значение, смятат в „Блумбърг”. Според експертите, ако парите не са били толкова много през февруари, Русия е нямало да предприеме рискованата крачка с присъединяването на Крим и войната в Източна Украйна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване