12/21/14 09:33
(http://pik.bg)

Българи и роми излизат на протест срещу расизма - не приемат "Разделяй и владей"

Българи и роми излизат на протест срещу расизма - не приемат "Разделяй и владей"

Българи и роми ще излязат на протест срещу расизма в неделя, съобщиха от Мрежа за гражданско действие, пише Bnews.bg.

Протестът се организира във Facebook и ще се проведе в 13 часа в градинката на „Кристал“ в София. Демонстрацията е в знак на несъгласие с расистките изказвания на политици през последните седмици.

Припомняме, лидерът на НФСБ Валери Симеонов изчете реч от трибуната в парламента, което буквално взриви обстановката в пленарна зала. С остро изявление срещу неговото изказване пък излезе лидерът на ДПС Лютви Местан.

Дни по-рано от Движението поискаха оставката и на здравния министър Петър Москов, заради намеренията му да праща линейки в ромските махали само с полиция. Мярката на министъра дойде след поредицата от бити спешни екипи, които се отзовавали на адрес в махалите.

В тази ситуация критичните гласове заглъхнаха в бурята от одобрителни коментари и това вкоренява допълнително предразсъдъците срещу най-бедните и маргинализирани български граждани, обясняват организаторите на протеста.

Според тях, управляващите си служат с расистки обиди, вместо да вземат реални решения, което допълнително задълбочава проблемите.

Трябва ли да стане етническо прочистване, за да спрем да се оставяме да бъдем управлявани чрез болезнено изпитания метод на "разделяй и владей, казват от Мрежа за гражданско действие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване