12/21/14 17:14
(http://pik.bg)

Експерт: Вероятността следващата година да е по-успешна за земеделските производители е минимална

Експерт: Вероятността следващата година да е по-успешна за земеделските производители е минимална

"Вероятността следващата година да е по-успешна за земеделските производители е минимална." Това каза Христо Цветанов, експерт от Институт за агростратегии и иновации, пише агенция "Фокус".

Той обясни, че първият и най-важен негативен фактор са по-малкото засети с пшеница площи.

''Това да речем е един пъри негатив, който не може да се промени до края на периода. При всички положения обработките, които трябваше да бъдат извършени не се направиха на време, заради лошите метеорологични условия. На много места те бяха извършени при овлажнение почви. Това ще доведе до допълнителни грижи в пролетната кампания'', обясни още експертът.

По думите му, в момента нещата сочат, че следващата година ще се окаже по-лоша за земеделските производители, отколото тази.

Той посочи още , че въпреки многото незасети с пшеница площи няма опасност от недостиг за потреблението през следващата година. Обичайното в страната се засяват около 10-11 млн. дка годишно, до този момент са засети около 8-8,5 млн. дка. Христо Цветанов увери, че това няма да доведе до недостиг на зърнената култура в страната, защото у нас потреблението е много ниско. Разликата в засетите площи се получава, защото все още голяма част от царевицата не е прибрана от полетата, поради лоши метеорологични условия.

Според експертът, това ще окаже влияние върху износът и ще доведе до загуба на пазари.

''Знаете, че ние традиционно изнасяме около 3 млн. тона годишно. През следващата година няма да успеем да достигнем този потенциал и ще загубим част от пазарите, на които се опитваме да се наложим през годините'', обясни още Христо Цветанов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване