12/21/14 20:10
(http://www.klassa.bg/)

Коледари благословиха Тракия на Игнажден

 Да сме живи, да сме здрави, догодина, до амина, колкото звезди в небето, толкова жълтици в портмонето, да са весели момите, да ги задяват момците.
 
 
 
С тези весели наричания и песни за здраве и берекет коледари обиколиха днес магазините в търговски център „Форум Тракия“. Дружината събра погледите на пазаруващите, които наизвадиха мобилни телефон, за да запечатат веселото настроение. А стопаните на обектите дариха бонбони, сладки, погачи и плодове. Момичетата от фризьорския салон бяха изпекли домашни кравайчета. Китайските собственици на верига магазини „Дензел“ почетоха българския обичай и нанизаха на гегите на момците хрупкави гевреци. Дано благите гости да донесат имотна година, благославяха след коледарите стопаните, защото на днешния ден, “Игнажден”, народното поверие гласи, че добронамереният гост нарича и добра година.
 
 
 
С погача и шарена сол посрещна коледарите кметът на пловдивския район „Тракия“ Костадин Димитров. Те му се отблагодариха със специална песен и танц. И се започна веселбата. На 3-ия етаж, на сцената, до новооткрития китайски ресторант „Лин“, момчетата и момичетата от ансамбъла за български народни танци „Гео Милев" с художествен ръководител Стефан Йорданов повече от час се надиграваха с малките танцьори от детски състави. А накрая и публиката се включи в голямото игнажденско хоро.
 
 
 
Гости от Китай и председателят на Борда на директорите на Българско–китайската търговска камара г-н Дзин Ликан опитаха от домашната погача и с радост изгледаха специалния поздрав за тях – тракийски народен танц.
 
 
 
„Благодарни сме за сърдечния празник на екипа на „Форум Тракия“ и на кмета Костадин Димитров. Усетихме, че идва Коледа. Вижте колко са усмихнати лицата на хората“, сподели мнението на всички Гинка Симонова, председател на инвалидното дружество в район Тракия. 
 
 
Катя Стайкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване