12/21/14 16:40
(http://pik.bg)

Министър Василева не посочи персонално отговорните лица и институции за наводненията по поречието на река Тунджа

Министър Василева не посочи персонално отговорните лица и институции за наводненията по поречието на река Тунджа

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отхвърли обвиненията на „Напоителни системи“- Сливен, че Министерството не е разрешило източването на язовир "Жребчево" до достигането на обем от 260 милиона куб. м. вода. Така са могли да се избегнат наводненията от декември по поречието на р. Тунджа, пише БНР.

Министър Василева заяви, че на базата на прогнозите на НИМХ към БАН се утвърждават месечни графици за обемите на язовирите, които се спазват. 

"Няма данни в деловодната система за каквито и да било искания от страна на "Напоителни системи" - Сливен. Да не говорим, че министерството утвърждава количествата, които се изискват от "Напоителни системи" ЕАД."

Ивелина Василева не можа да посочи персонално отговорните лица и институции за наводненията на стотици къщи и хиляди декари обработваеми земи, но заяви, че пострадалите земеделски производители ще бъдат компенсирани. На въпрос на "Хоризонт" - дали поредицата от инциденти в предприятия, които използват или утилизират взривни вещества в България, са резултат от лошо законодателство или недобър контрол върху спазването му, министър Василева отговори:

"Предприятия от такъв характер са в обхвата, в компетенциите, на други ведомства."

Странно, защото Законът за опазване на околната среда и водите посочва, че разрешителните на предприятия с висок рисков фактор се издават от самия министър, а на тези с нисък рисков фактор от регионалните екоинспекции. Разследването трябва да установи дали цехът на фирма "Балиста" ООД в Мъглиж, където след инцидент загина един работник, а други две жени са тежко ранени, е в един от двата режима, ако не - защо. 

На въпроса ми кой ще е новият директор на Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора и от коя партийна квота ще е той, министър Василева отговори:

"При мен партийни квоти нямат влияние." 

По думите й, новите директори на екоинспекциите в страната ще бъдат назначавани след конкурс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване