12/22/14 06:57
(http://www.klassa.bg/)

Валери Запрянов: Истини и имитации

 За да докаже, че е против дискриминацията, един американски диригент обяснил, че не прави разлика между хората по етнически и религиозен признак. Ето, например в оркестъра му работят петима евреи. Отговорили му: "Значи все пак сте направили разлика между тях и останалите, щом сте ги преброили."

Не знам кога ще ги стигнем американците и трябва ли изобщо да ги стигаме по отношение на политическата коректност, защото и те тези дни дадоха пример за пропастта между коректните думи и убийствените куршуми. Но дори и по нашите балкански стандарти е чиста проба ксенофобия, ако наречеш цял един етнос "озверели човекоподобни", а женската част от него - "с инстинкти на улични кучки"? При това да го изречеш не заеквайки в кръчмата, а от най-високата трибуна в парламентарната република. И да не си подрастващ скинхедс, който повтаря като латерна чужди глупости, а лидер на партия, част от математическата формула, която крепи правителството на демократична България.

Валери Симеонов гръмна тапата на бутилка, пълна с взривоопасна смес. Дали от лошотия, дали от безхаберие и безотговорност, дали от глад за овации, той подпали думи с къс фитил, които ще е чудо, ако бъдат обезвредени, преди да гръмнат. Овации получи предостатъчно. В миризливи форуми, събрали "вековната злоба на роба", започнаха да го поздравяват: "Най-после някой да нарече нещата с истинските им имена."

Нещата с истинските им имена ги казваме отдавна. Казваме ги с истинските, а не с просташки и обидни имена, както го направи Валери Симеонов. При това казвали сме години наред и продължаваме да казваме по-страшни неща от депутата Симеонов: Ромските гета са минирани с проблеми, които може да взривят цялата страна. Безработицата и бедността са свели живота там до оцеляване в прекия смисъл на тази дума. Ромите са загубили мотивацията да работят, за сметка на това стават все по-добри в заучената безпомощност, в очакването някой друг да се погрижи за живота им. Растат неграмотни поколения, обречени на просия и ровене в контейнерите. Ранните женитби ускоряват попълнението с нови просяци в градовете и крадци по селата. Циганите тежат на здравната система, те боледуват често, а не са осигурени. Те задръстват социалната система. Гетата са източник на епидемии, терен за проституция и престъпност. Циганските барони властват в махалите като робовладелци. Там държавата е емигрирала.

Такава е истината. И ние я казваме непрекъснато с възможно най-истинските имена, защото знаем, че думите са кибрит, а на гетата им стига една клечка, за да пламнат и да ни подпалят. Играещият си с огъня най-вероятно е забравил, че чергата, която може да се запали и да изгори, е обща, българска. Политиците нямат право да забравят толкова важно нещо.

От тях се очакват не срамни обиди. От тях се очаква истинска стратегия за решаване на истинския проблем на България. С истински мерки и срокове. С истинските хора, които трябва да са по-истински патриоти от Валери Симеонов, за да са наясно, че да обичаш България не е равно на това да мразиш циганите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване