12/22/14 06:05
(http://www.klassa.bg/)

Два часа готвене на ден ни струват 27 лв. за ток

 Енергодружествата подеха кампания за разумна консумация на домакинствата по празниците, като предупредиха, че по Коледа и Нова година потреблението, а оттам и сметките нарастват значително.

 

От ЧЕЗ са направили сметка, че ако по 2 часа ежедневно през 28 дни в месеца се използва готварска печка с мощност 3 KW, това ще струва на семейния бюджет 27,19 лв. Печка за отопление тип „духалка” с мощност 2 KW ще допълни още 18,13 лв., ако работи по два часа дневно. Бойлерът ще изразходи 45,31 лв. за месеца, а ако използвате пералнята три пъти седмично по 1 час при 60 градуса, това ще ви струва 2,03 лв. За използване на 4 крушки от по 100 W за осветление средно по 6 часа в денонощие сумата е 10,88 лв. месечно.

 

От ЕВН пък съветват клиентите си да изключат всички електроуреди, които не е необходимо да работят, ако напускат дома си за празниците. Става въпрос за уреди като телевизор, аудиоуредба и монитор, защото и в режим на stand-by те продължават да консумират електроенергия. Друг съвет, който дава енергото, е да се уверите, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от елинсталацията на вашия имот. Най-добре е, ако ще отсъствате дълго, да си запишете показанията на електромера, преди да тръгнете от дома, и след това да ги сравните, като се върнете. Така лесно ще хванете, ако някой се е закачил на вашия електромер.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване